Najava Nedima Sladića zbog vremenskih poteškoća koje stižu - /Arhiva

Redakcija 29. okt 2020 @23:26 ID: 2956

Prilivom toplijeg zraka sa zapada kontinenta po visini početkom mjeseca novembra izgledno idu i nove meteorološke poteškoće – mogućnost pojave temperaturne inverzije i dužeg zadržavanja niske naoblake i magle, poručio je danas Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a.

Kako je za N1 istakao Sladić, temperaturna inverzija je nepravilan porast temperature zraka, odnosno, umjesto da temperatura zraka pada s porastom nadmorske visine, ona raste.

Polje visokog zračnog pritiska nalazilo bi se u blizini naših područja početkom iduće sedmice što bi imalo za posljedicu nepostojanje većeg pritisnog gradijenta, a u takvim okolnostima vlada bezvjetrica. Budući da će se u prizemnom sloju atmosfere nalaziti vlažan i već dovoljno ohlađen zrak, samo jedna vedrija noć može dodatno ohladiti podlogu”, rekao je on i nastavio:

Prilivom toplijeg zraka po visini došlo bi do prisilnog guranja hladnijeg, fizikalno težeg zraka u kotlinu i izdizanja lakšeg, toplijeg zraka uvis pri čemu može doći do formiranja kotlinskog poklopca i dužeg zadržavanja niske oblačnosti ispod kojeg nema horizontalnog strujanja zraka, što u uslovima stabilne atmosfere naposlijetku inhibira, tj. onemogućava miješanje slojeva po vertikali budući da su turbulentni vrtlozi koji bi miješali onečišćen zrak sa čišćim i na taj način razblaživali koncentracije zagađujućih čestica svedeni na minimum usljed nedostatka vjetra ispod poklopca, a disperzija zagađujućih čestica se u takvim okolnostima širi horizontalno.

Za posljedicu imat ćemo izgledno tmurnije dane u kojem će se niska naoblaka zadržavati duži dio dana, a uz izuzetak lokalnog vjetra u večernjim satima na istoku grada (Vijećnica, Bjelave) koji će blago pročišćavati gradsku sredinu, podrazumijeva nažalost i novo nakupljanje smoga u kotlini, tj. ovog puta i veće onečišćenje zraka aeropolutantima, prije svega PM2.5 i PM10 česticama”, poručio je meteorolog Sladić.

Podsjećamo, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ranije su naveli da do 5. novembra, jutarnje temperature se prognoziraju od 4 do 9 stepeni u Bosni, te od 6 do 11 stepeni u Hercegovini, dnevne u Bosni između 13 i 18, u Hercegovini od 17 do 22 °C.

Potom, u periodu od 06. do 11. novembra slijedi pad temperatura, jutra će biti hladna, sa vrijednostima u Bosni od -1 do 4, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Tokom dana između 5 i 10 u Bosni, te 10 i 15 °C u Hercegovini.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 29. okt 2020 @23:26 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2010-292326-2956 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button