Najavljen početak pregovora o izgradnji dvije hidroelektrane u Ilijašu *Arhiva

Info: Aktivni članci 554, Arhivirani članci 4439

Na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom Sarajevo International d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane “Podlugovi” i “Ljubinići” na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić ovim je povodom rekao da je zadovoljan što je prvi put Kanton Sarajevo došao do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesije nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa da se pregovara o velikim investicijama u hidroenergetske projekte u KS.

“Ukupna vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane je 30 miliona KM. Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora”, kazao je Bašić.

Rok za pregovore je 60 dana, nakon čega će resorno ministarstvo izvijestiti Vladu KS o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je već ranije, na sjednici održanoj 27. juna 2019. godine, na osnovu Zakona o koncesijama te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva Sarajevo International d.o.o. i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane. U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane “Podlugovi” projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane “Ljubinići” projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.