Najavljen štrajk u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije, odnosno Kantonalni odbor Kantona Sarajevo za utorak su najavili štrajk upozorenja zbog neispunjavanja uslova povećanja osnovice plate na 330 KM.

 Skoro pet mjeseci Sindikat ne može da dogovori sastanak sa Vladom KS kako bi riješili problem nezadovoljstva platama. Štrajk će početi 18. septembra i trajati sve do ispunjavanja njihovih zahtjeva najduže do 4. oktobra, a odgojno-obrazovni proces u tom periodu neće biti realizovan u potpunosti.

“Naš zahtjev je da se poveća osnovica, za 14 posto, sa 290 na 330 KM. Samim time bi se povećavala plata procentualno. Mi nismo povećavali koeficijente”, kazao je Saudin Sivro iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Škola će štrajkovati od 7.35 do 9.35 sati, a vrtići od 7 do 9 sati.

Uime sindikalaca iz ove branše, pozvao je Vladu Sarajevskog kantona na intenzivne razgovore sa sindikalcima o povećanju osnovice za plaće u djelatnosti predškolskog odgoja te osnovnog odgoja i obrazovanja. Po njegovim riječima, sindikat je i dosad pokušavao uspostaviti socijalni dijalog, ali bez uspjeha.

Sivro također tvrdi da će biti nadoknađena nastava koja se izgubi u vrijeme štrajka i dodaje da su roditelji zamoljeni za strpljenje i razumijevanje jer sindikalci nemaju drugog načina za rješavanje problema.

Odluka o održavanju najavljenog štrajka upozorenja donesena je u petak.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.