Najbrojniji zdravstveni radnici: Danas je Međunarodni dan sestrinstva

Info: Aktivni članci 331, Arhivirani članci 4695

Svake godine u svijetu se 12. maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva. Ovaj datum se povezuje s rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svijet poklanja veliki značaj Međunarodnom danu sestrinstva pa je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) odredila ovu, 2020. godinu za “Godinu medicinskih sestara i babica“.

Svjetski dan sestrinstva se svake godine obilježava na taj datum, 12. maj, koji se zapravo povezuje sa rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale. Ono što je zanimljivo da se baš ova godina, 2020. podudara s dvjestotom godišnjicom rođenja medicinske sestre začetnice modernog sestrinstva“, kaže Sabina Čolić, diplomirana medicinska sestra, predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara Zeničko-dobojskog kantona.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom “Sestrinstvo – glas koji vodi – zdravlje za sve“. Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu, u svijetu ih ima preko 30 miliona, u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada, navedeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Komora medicinskih sestara/tehničara ZDK (KMST ZDK) već nekoliko godina obilježava Dan sestrinstva edukativno-promotivnim naučno-stručnim skupovima. Tako je ovih dana Zenica trebala biti domaćin Trećeg simpozija medicinskih sestara i tehničara KMST ZDK i Svečane akademije povodom Dana sestrinstva.

Još početkom januara formirani su organizacioni i naučni odbor te kreirana prva obavijest za simpozij. Međutim, nekoliko dana nakon toga organizatori su se suočili s pandemijom koronavirusa te su sve aktivnosti na organizaciji simpozija morale biti obustavljene do daljnjeg.

Medicinske sestre i tehničari su još uvijek, kod nas, nedovoljno cijenjena profesija, prilično marginalizovana, nezasluženo naravno, posebno kad se uzme u obzir da su, kao što je i kolegica rekla, na prvim linijama odbrane od ove trenutne pošasti, odnosno pandemije koronavirusa. Naravno, u tom smislu nam treba odati posebno priznanje posebnu počast, obzirom da su u svim trijažnim centrima, na svim prvim linijama na kojima se susrećemo sa pacijentima ili s potencijalnim pacijentima oboljelim od koronavirusa“, ističe doc.dr. Nino Hasanica, stručni saradnik u Službi za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U trenutku kada smo suočeni s pandemijom, iskrena podrška ide svim profesionalcima u zdravstvenom sistemu koji neumorno rade na suzbijanju korona virusa. Na prvoj borbenoj liniji su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre-tehničari svih profila i nivoa obrazovanja koji oboljelima pružaju potrebnu zdravstvenu njegu u posebnim uslovima i okolnostima, u posebnoj zaštitnoj opremi, rizikujući vlastito zdravlje, ali rade i na zdravstveno-edukativnim aspektima u javnom zdravstvu.

Kako ističu u zajedničkom saopćenju INZ i KMST ZDK, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu reakcije na Covid-19, pružanjem visokog kvaliteta tretmana i njege, te poštovanja osoba kojima je njega potrebna, vodeći dijalog u zajednici za rješavanje strahova i pitanja i, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke i epidemiološke studije. Međunarodni dan sestrinstva treba da naglasi trenutni status sestrinstva širom svijeta.

SZO je dala nekoliko preporuka i to ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za dalji razvoj sestrinske profesije u budućnosti.

INZ, u kojem radi veliki broj medicinskih sestara i tehničara raznih profila i nivoa obrazovanja, i KMST ZDK, koja okuplja medicinske sestre i tehničare kao strukovno udruženje, za ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva svima poručuju “Iskažimo zahvalnost i pružimo podršku svim medicinskim sestrama i babicama u ZDK, u BiH, ali i širom svijeta”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.