Najniža temperatura na Zemlji je minus 98 stepeni *Arhiva

Naučnici su tu temperaturu zabilježili u nizu dolina na Antarktiku i smatraju da je ona vjerovatno najniža moguća na Zemlji.

Zanimljivosti

Znanstvenici su u utorak objavili da su zabilježili najnižu temperaturu na Zemlji ikada – koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnoj  Antarktici  dostignuta  temperatura od minus 98 stepeni Celzijusa.

Znastvenici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu Geophysical Research Letters, kažu da je ova temperatura vjerojatno najniža moguća na Zemlji.

“U ovom području vidimo razdoblja nevjerojatno suhog zraka, što omogućava toplini iz snijega da lakše zrači u svemir”, rekao je vodeći istraživač Ted Scambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Univerziteta Colorado-Boulder, kako prenosi Anadolija.

Budući da je nemoguće instalirati meteorološku stanicu na tom području, Scambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine, kako bi vidjeli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktika jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki dijelovi Antarktike zagrijavaju.

Otkriven aktivni vulkan ispod ledenjaka

Druga grupa znanstvenika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenjaka na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a znanstvenici su shvatili da postoji jer su izmjerili visoku razinu vulkanskih plinova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom dijelu antarktičkog kontinenta.

Znanstvenici su također naveli da je globalno zagrijavanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

“Klimatske promjene izazivaju najveći dio topljenja glečera koje promatramo, a ovaj novootkriveni izvor topline ima još uvijek neutvrđeni učinak jer ne znamo kako se ova toplina distribuira ispod ledenog pojasa”, rekao je vodeći istraživač Brice Loose s Univerziteta Rhode Island.

Autor članka je Urednik sa 0 aktivnih i 2 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email klixbih@gmail.com.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.