Najveća eksplozija ikada zabilježenu u svemiru *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Astronomi su zabilježili najveću eksploziju ikada koja je deset puta snažnija od normalne supernove i 500 puta svjetlija, a vjerovatno je nastala spajanjem dvije masivne zvijezde.
Supernova je eksplozija koja se dešava na kraju života masivnih zvijezda i relativno je česta pojava. Jedna supernova može nadjačati energiju svih zvijezda jedne galaksije i zato spadaju u najnasilnije događaje u svemiru.

Međunarodni tim naučnika identificirao je “energičnu supernovu poteklu od jako masivne zvijezde” opisujući je kao najveću eksploziju ikada zabilježenu u svemiru, navodi se u stručnoj publikaciji objevljenoj u ponedjeljak.

Ova eksplozija je prva takve vrste i naučnici su je izučavali oko dvije godine, a naučni tim sa Univerziteta u Birminghamu i Centra Harvard-Smithsonian objavio su rezultate rada u naučnom listu Nature Astronomy.

Kako prenosi DW, astronomi smatraju da je spomenuta supernova, odnosno umrla zvijezda nastala kao posljedica spajanja dvije masivne zvijezde. To su zaključili na osnovu podatka o izuzetno velikim količinama vodika koji se nalazi u oblaku eksplozije.

5e95779d40566

Fenomen eksplozije te zvijezde nosi naziv SN2016aps i opisan jeo izuzetno rijetka supernova. Ovakav fenomen do sada je bio opisivan samo u teoriji i nikada nije posmatran direktno, a riječ je o tzv. parnoj nestabilnosti supernove.

“Zvijezde prolaze kroz nasilne pulsacije prije nego umru i iz sebe ispuštaju velike količine gasa. Ukoliko se eksplozija, odnosno super nova, desi u pravo vrijeme ona može ‘sresti’ oblak gasa i osloboditi velike količine energije. Ovaj objekat je najbolji kandidat koji se podudara sa tim opisom”, rekao je Matt Nicholl sa Univerziteta u Birminghamu.

Prema objavljenim podacima, eksplozija je bila 10 puta jača od normalne snage supernove i 500 puta svjetlija. Procijenjeno je da je SN2016aps imala snagu od 200 triliona triliona gigatona TNT-a.

Naučnici se nadaju da će ovo otrkiće pomoći u daljem izučavanju svemira, posebno njegovih početaka, te da će pomoći u detekciji eksplozija prvih zvijezda.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.