Nakon dogovora s Vladom KS zvanično okončan štrajk zdravstvenih radnika *Arhiva

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683
Vlada KS je na 138. vanrednoj sjednici koja je održana jutros dala saglasnost na ovaj dokument, a premijer Adem Zolj je potpisao Kolektivni ugovor s predstavnicima sindikata.

“Napokon je gotovo. Dobit ćemo veći dio onoga što je trebalo, manji dio je ostao neispunjen, što ćemo rješavati do potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Ljekari se od sutra vraćaju uobičajenim aktivnostima i svi oni pacijenti kojima su pregledi bili otkazani u proteklom periodu vrlo brzo će biti pozvani”, kazao nam je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

Štrajk je trajao 14 dana, od čega je jedan dan bio generalni štrajk. Sindikati su zadužili svoje sindikalne organizacije da obavijeste članstvo o prekidu štrajka.

Kolektivnim ugovorom povećan je koeficijent ljekarima na 0,4, a zdravstvenim radnicima na 0,3.

“Postignut je dogovor o izmjeni člana 33. kolektivnog ugovora na način da je uvažen zahtjev sindikata da se koeficijent složenosti poslova ‘nedoktorima’ poveća za dodatnih 0,3, te kod zanimanja VII/2 dodaju riječi ‘na odgovornom radnom mjestu i u skladu s pravilnikom o radu, plaćama i sistematizaciji radnih mjesta javne zdravstvene ustanove'”, kazao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.