Nakon dogovora s Vladom KS zvanično okončan štrajk zdravstvenih radnika *Arhiva

BiHIlijašObavještenja
Vlada KS je na 138. vanrednoj sjednici koja je održana jutros dala saglasnost na ovaj dokument, a premijer Adem Zolj je potpisao Kolektivni ugovor s predstavnicima sindikata.

“Napokon je gotovo. Dobit ćemo veći dio onoga što je trebalo, manji dio je ostao neispunjen, što ćemo rješavati do potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Ljekari se od sutra vraćaju uobičajenim aktivnostima i svi oni pacijenti kojima su pregledi bili otkazani u proteklom periodu vrlo brzo će biti pozvani”, kazao nam je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

Štrajk je trajao 14 dana, od čega je jedan dan bio generalni štrajk. Sindikati su zadužili svoje sindikalne organizacije da obavijeste članstvo o prekidu štrajka.

Kolektivnim ugovorom povećan je koeficijent ljekarima na 0,4, a zdravstvenim radnicima na 0,3.

“Postignut je dogovor o izmjeni člana 33. kolektivnog ugovora na način da je uvažen zahtjev sindikata da se koeficijent složenosti poslova ‘nedoktorima’ poveća za dodatnih 0,3, te kod zanimanja VII/2 dodaju riječi ‘na odgovornom radnom mjestu i u skladu s pravilnikom o radu, plaćama i sistematizaciji radnih mjesta javne zdravstvene ustanove'”, kazao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Autor članka je Redakcija sa 251 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.