Nakon gotovo 70 godina rada Livnica u Ilijašu prestala sa radom *Arhiva

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Prema saznanjima, a u razgovoru od naših izvora saznajemo da je nakon, gotovo 70 godina rada Livnica u Ilijašu prestala sa radom. Livnica je počela raditi u 50-im godinama kada je i utemeljena Željezara „Ilijaš“ d.d Ilijaš. Odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine dana 09.05.1952. godine formirano je Preduzeće „LIVNICA“ Ilijaš.

Prema informacijama koje smo dobili stoji i to da radnici masovno napuštaju, a možemo kazati da se radi o više desetina radnika. Neki od bivših radnika kazali su nam da je Livnica mogla još da radi. Ostali radnici, oni koji i dalje rade raspoređeni su u smjene drugog pogona.

U svakom slučaju krivac zatvaranja Livnice je možda loš rezultat upravljanja i poslovanja,  a možda i rezultat loše privatizacije.

Moramo napomenuti da je tokom rata Željezara “Ilijaš” uništena i devastirana, a svoju proizvodnju poslje rata obnavlja tek 1999. godine kada je otpočelo ljevanje teških odljevaka preko dvije elektrolučne peći kapaciteta do 15 tona po jedinici.

5e04f3ffddfdf 5e04f401d5d36 5e04f403cecfe

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.