Nap*di na novinare su neprihvatljivi: Nije normalno prij*titi nekom da ćeš mu pob*ti porodicu *Arhiva

Info: Aktivni članci 557, Arhivirani članci 4683

Nap*d na novinara je nap*d na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav nap*d je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prij*tnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

– Čestititam policiji, koja je u rekordnom roku, za samo jedan dan, nakon što smo prijavili telefonske prij*tnje upućenih meni i mojoj redakciji, otkrili i uhapsili osumnjičenog i priveli kraju istragu. Nadam se da će tako biti i efikasni biti i ubuduće i da će time poslati poruku da zaista služe svojoj zajednici i štite građane. Nadam se da će biti isto ovako efikasni i u slučajevima kada novinare nap*daju najmoćniji političari u ovoj zemlji, jer istraživanja pokazuju da su upravo oni najčešći i najžešći kršioci novinarskih prava. To je najbolji način da vratimo povjerenje u institucije i pokažemo javnosti da smo zaista svi jednaki pred zakonom i da je RS zaista sigurna i slobodna – poručila je Milkica Milojević, na pres konferenciji održanoj ispred prostorija Kluba novinara Banjaluka, koji djeluje u sklopu Udruženja BH novinari.

Ona se zahvalila brojnim građanima, novinarima, nevladinim i međunarodnim organizacijama, uključujući OEBS, koji su osudili priejtnje i pružili podršku redakciji EuroBlica i portala Srpskainfo.

Milojevićeva je pozvala novinare da svaku uvredu i prij*tnju prijave Liniji za pomoć novinarima i policiji, prenosi Srpskainfo.

O gušenju slobode i nap*dima na novinare, ali i sve druge misleće ljude govorili i Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i Dragana Dardić, direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Podsjećamo, novinarki Milojević i redakciji Srpskainfo i EuroBlica je zbog teksta objavljenog u ovim medijima, telefonski prij*tio muškarac, a kasnije će se ispostaviti da je to Mileta Pavlović iz Banjaluke, koji je, nakon privođenja priznao da je to učinio. On je uz psovke i vrijeđanje prij*tio Milojevićevoj da će “saznati gdje stanuje” i “pob*ti joj sve u kući”. Protiv nejga je podnesena prijava za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, za koje je priprijećena zatvorska kazna do tri godine.

Ranije tokom ovog mjeseca, glavni urednik informativnog programa javnog servisa (BHRT), Marko Radoja, primio je pismo koje je sadržalo prij*teće poruke, uključujući tu i prij*tnje po njegov život.

Adnan Jašarspahić, novinar FTV-a i vlasnik online portala Visoko.co.ba podnio je prijavu protiv dvije osobe povezane sa lokalnim visokim zvaničnikom, zbog prij*tnji koje su mu te osobe uputile putem društvenih medija.

Izvor: 6yka.com

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.