Naređeno da cijene životnih namirnica u FBiH moraju biti vraćene na nivo od 5. marta 2020. *Arhiva

Info: Aktivni članci 579, Arhivirani članci 4683

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine.

Među namirnicama čije cijene moraju biti kao one od prije 11 dana su mlijeko, brašno, šećer, ulje, žitarice, jaja, sol, riža, tjestenina, margarin, mesne i riblje konzerve, svježe meso, riba, hrana za dojenčad i pelene, higijenski ulošci, voda za piće, dijetski proizvodi, deterdženti, sapun, pasta za zube, zaštitna odjeća i obuća, hirurške maske i posteljno rublje.

Peti mart se uzima kao ključni datum s obzirom na to da je taoga dana potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

Vlada je odlukom reagovala na sve češće pritužbe građana, te dokazana bezrazložna povećanja cijena životnih namirnica nakon pojave zaraze u našoj zemlji.

Ova odluka je donesena na 214. sjednici Vlade Federacije BiH radi upoznavanja sa stanjem i prijedlogom za poduzimanje mjera i aktivnosti radi zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavisursa na ekonomiju u Federaciji BiH.

Sličnu odluku je donijela i Vlada Republike Hrvatske koja je prodavačima zabranila promjenu cijena osnovnih životnih namirnica kako bi se spriječilo profiterstvo u vrijeme krize.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.