Naselje Doci: Mjesto u kojem se sa strahom živi i spava *Arhiva

Ilijaš

Redakciji portala IlijasNet u Martu ove godine  upućeno je prvo pismo iz naselja Doci- Vratuša (identitet potpisnika pisma poznat redakciji) uz molbu da se objavi na stranici portala, jer se stanovništvo ovog dijela Općine Ilijaš susreće sa problemom koji niko ne riješava već duži vremenski period.

Prije nekoliko dana opet smo dobili isto pismo jer niko ništa ne poduzima vezano za ovaj problem.

S obzirom da stanovništvo strahuje za sigurnost sadržaj pisma prenosimo u cjelosti:

„Veliki pozdrav redakciji IlijasNet-a. Moramo da se obratimo vama po drugi put i zamolimo vas da objavite našu molbu za pomoć o koju su se svi oglušili iako ste je već ranije objavili. Svi kojima smo se iz naselja Doci – Vratuša obraćali za pomoć zatvarali su oči i ignorisali su naš problem.

Naime, već duži vremenski period osjetni su veliki potresi ispod našeg naselja. Znamo da je ta situacija vezana za aktivnosti koje pos zemljom provodi brezanski rudnik. Zbog radova na određenim lokalitetima u nekim kućama u naselju Doci već je došlo i do pucanja zidova, problem koji je poznat još od početka godine. Narod je u strahu, a problem niko ne riješava. Niko! Imamo saznanja da je Općina Ilijaš, odnosno načelnik Akif Fazlić upoznat sa našim problemom i nadamo se da će uložiti maksimum napora da nam pomogne da se riješi.

Za situaciju u kojoj se nalazimo vjerovatno zna i novoimenovani predsjednik naše mjesne zajednice kao i vijećnici u Općinskom vijeću Ilijaš, koji su dužni brinuti o potrebama građana dijela Ilijaša kojem i sami pripadaju. Nema sumnje da su sa strahovima stanovnika naselja Doci upoznati i u Rudniku mrkog uglja „Breza“ i svi šute! Apsoluno svi šute dok detonacije odjekuju u svako doba dana i noći i niko ništa ne poduzima!

To su problemi sa kojima se susreću stanovnici naselja Doci! Stanovnici koji strahuju za svoje živote jer zamislite kako biste se svi osjaćali da u vlastitim kućama osjetite detaonaciju od ekplozije zbog čega morate porodicu izvesti vani jer se sve toliko trese da se plaše i djeca i stariji.

Od nastanka ovog problema  u naselju Doci kruži i priča da je navodno dolazio inžinjer iz Rudnika mrkog uglja „Breza“ koji je potvrdio da se radovi zbog kojih odjekuju eksplozije, izvode kroz naselje Doci. Bilo to tačno ili ne, stanovništvu je dosta priče! Treba neko početi i djelovati u smjeru konačnog riješavanja problema!

Hoće li se odgovorni konačno probuditi?! Predizborna je kampanja dosta nam je obećanja, mislimo da je vrijeme da neko stvarno počne da riješava probleme građana. Hoće li ovaj narod dobiti saznanja ko je odgovoran za ovu situaciju i mogu li radovi konačno prestati?! Dosta je bilo ćutanja! Hoćemo da se radovi zbog kojih nam se kuće tresu, zaustave! Te kuće nam niko nije dao nego smo ih vlastitim sredstvima gradili, kao bi naše porodice živjele noramlno kao što i zaslužuje svaki čovjek u 21. vijeku!

Odgovorni, nema više zatvaranja očiju pred našim problemom! Učinite konačno nešto za one koji čak ni spavati mirno ne mogu!“

Autor članka je Redakcija sa 261 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.