Nastavak projekta restauracije i konzervacije srednjovjekovnog grada Dubrovnika *Arhiva

Aktivni članci 763 od 785, Arhivirani članci 2404 od 2419

Sporazum o finansiranju nastavka radova na sanaciji i zaštiti Starog grada Dubrovnika, srednjovjekovne tvrđave na području naselja Višnjica i nacionalnog spomenika BiH, potpisali su danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ministarstvo je osiguralo 60.000 KM, a Općina 30.000 KM za istražne i hitne konzervatorske radove, kao i stručni nadzor, te sanaciju južnog perimetralnog zida između istočne i južne kule ove srednjovjekovne građevine.

“U posljednjih nekoliko godina započeti su radovi na revitalizaciji pojednih dijelova povijesne jezgre Starog grada. Zadovoljstvo nam je da se mogu nastaviti i to zahvaljujući Vladi KS i resornom ministarstvu koji su prvi put izdvojili sredstva za ovaj projekt. Nadam se da će u narednom periodu biti više angažmana i sredstava kako bismo došli do završne tačke kada će projekt obnove povijesne jezgre biti završen”, naveo je načelnik Fazlić.

Po riječima ministra Filipovića, projekt restauracije i konzervacije srednjovjekovnog grada je od izuzetnog značaja za BiH, ali i donosi brojne benefite sa turističkog i ekonomskog aspekta, te je mišljenja da bi i viši nivoi vlasti trebali značajnije podržati njegovu realizaciju.

Istakao je da Stari grad Dubrovnik svjedoči o postanku Bosne, o pravima definisanim u Povelji o slobodi kretanja roba i ljudi u srednjovjekovnoj Bosni, kada je bio i njen stolni grad i ispostava dubrovačkih trgovaca, ali i drugim značajnim historijskim faktima.

“Kanton Sarajevo je prepoznao važnost projekta i zaštite ovog nacionalnog blaga. Neophodna nam je zaista šira institucionalna ali i marketinška podrška kako bi u potpunosti zaživio, kako bismo došli do apsolutne rekonstrukcije Starog Grada kao i putne infrastrukture na tom lokalitetu”, naglasio je ovom prilikom ministar Filipović.

Kako je navedeno, u 2018. godini završeni su radovi na istočnoj kuli tvrđave. Sa sredstvima obezbijeđenim ovim sporazumom počinje prva faza restauracije južnog perimetralnog zida koji će povezati južnu i istočnu kulu. Nakon što se okonča i restauracija južne kule, ovaj lokalitet bi mogao biti stavljen u turističku ponudu Grada Sarajevo, istaknuto je.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Vlada KS.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.