Nastavljaju se aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo

Redakcija 21. apr 2021 ID: 14487

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson održali su sastanak povodom nastavka aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

Ovim povodom, predsjedavajući Okerić je podsjetio da je korupcija „rak-rana“ cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i da se toj pošasti potrebno suprotstaviti, prije svega, političkom opredijeljenošću i na institucionalan način.

Kako Kanton Sarajevo već godinama prednjači u uspostavljanju antikoruptivnog sistema donošenjem zakonskih propisa i jačanjem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS na čelu sa Kafedžićem, Ured zavidnim rezultatima pokazuje da je spreman odgovoriti na sve izazove s kojim se susreće.

Predsjedavajući Okerić je naglasio veliki značaj kontinuirane podrške međunarodnih institucija, posebno Američke ambasade u BiH, u provođenju antikoruptivnih aktivnosti. Angažman savjetnika Larsona u Uredu posebno ohrabruje, jer je on kroz svoj dosadašnji rad mnogo učinio za građane Bosne i Hercegovine, odlučno se suprotstavljajući raznim oblicima kriminala.

„Živimo za dan kada će ovaj model biti primijenjen na svim nivoima vlasti širom Bosne i Hercegovine, kako bismo unaprijedili vladavinu prava koja je centralna kategorija države i uprave. Samo se zakonskim propisivanjem antikoruptivnih mehanizama mogu postići trajni željeni efekti. Neke smo zakone već donijeli 2019. godine, poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika ili propisa kojima su uspostavljeni registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, a neki su već spremni da se stave u proceduru, poput Zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije. Taj će zakon sadržavati propise o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, zatim zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), a u pripremi je i nova uredba o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz Budžeta KS. Dodatni iskorak u transparentnosti su i uspostavljeni online registri poticaja razvoja male privrede, podsticaja u poljoprivredi, kao i transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo“, rekao je Okerić.

Na kraju, Okerić je podsjetio da se mnogostruko vraća svaka marka uložena u izgradnju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Sprečavanjem nezakonitog odlijevanja novca iz budžeta i kvalitetnim nadzorom nad implementacijom projekata akumuliraju se novčana sredstva u budžet koja će isključivo koristiti građanima.

„Zato je borba protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava naše trajno opredjeljenje i postavljena je u vrh prioriteta skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Nastavljamo još odlučnije“, zaključio je Okerić.

Kafedžić je najavio izradu nacrta zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji će izraditi Ured i koji će sadržavati, između ostalog, zaštitu prijavitelja korupcije, ali i odredbe koje se odnose na viši stepen odgovornosti javnih dužnosnika u Kantonu Sarajevo.

Larson je rekao da Američka ambasada podržava sve antikorupcijske procese u Kantonu Sarajevo i da je Sarajevo primjer kako treba organizovati sistemsku borbu protiv korupcije, te da on, kao savjetnik u Uredu, upravo radi na sistemskim antikorupcijskim rješenjima.

Na kraju, Larson je izrazio svoju želju i očekivanja da i drugi kantoni slijede primjer Kantona Sarajevo u kreiranju i implementaciji sistemskih antikorupcijskih rješenja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 21. apr 2021 @12:00 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-211200-14487 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button