Nastavljene izborne nepravilnosti i kršenje Izbornog zakona *Arhiva

Zabilježeno je 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH.

BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u Bosni i Hercegovini, danas je u Tuzli prezentovala nalaze posmatranja u prve četiri sedmice izvještavanja posmatrača, od 23. jula do 19. augusta, i konstatovala da se izborne nepravilnosti nastavljaju, saopćeno je iz te organizacije.

Navode da do 19. augusta deset lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova i to pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca. ističu da su ti članovi, pored jasne odredbe zakona, ipak dobili saglasnost za imenovanje u općinskim vijećima i skupštinama općina u BiH koje je potvrdila Centralna izborna komisija.

Osim toga, dodaju da i dalje 12 lokalnih izbornih komisija nema adekvatne uslove za rad, ali da ima napretka u tom segmentu.

– Drugi put apelujemo na lokalnu administraciju u ovih 12 općina da lokalnim izbornim komisijama omogući adekvatne uvjete za rad – kazao je regionalni asistent Regionalnog ureda u Tuzli Danijel Stjepanović.

U četvrtoj sedmici izvještavanja, navodi se u nalazima, 62 lokalne izborne komisije nisu održale sjednicu, a 16 sjednica uopće nije bilo najavljeno iako je obaveza.

Općinska izborna komisija Jezero je i dalje jedina lokalna izborna komisija koja nije usvojila Poslovnik o radu, a u svakoj drugoj općini, gradu u BiH politički subjekti nisu dostavili prijedloge članova biračkih odbora do 15. augusta.

– Čemu služe rokovi ako se krše bez posljedica ili prolongiraju odlukom CIK-a što onda utječe na kašnjenje drugih predviđenih aktivosti lokalnih izbornih komisija – navodi direktor projekta Koalicija ”Pod lupom” Dario Jovanović.

Zabilježeno je, dodaje, 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH.

Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.