Neadekvatni uslovi u dijaliznim centrima u Federaciji BiH *Arhiva

BiH

Ne postoji kontinuirano zanavljanje aparata jer svaki kanton, shodno svojim mogućnostima, to rješava (u većini slučajeva ne rješava)

Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini (UNDTBiH) izražava zabrinutost zbog sve većeg broja pacijenata na dijalizi kojih je 3.000, od čega je 40 posto iznad 65 godina starosti i 500 pacijenata je ispod 45 godina starosti.

O problemu dijalize u Federaciji BiH razgovarano je na Godišnjoj skupštini UNDTBiH, na kojoj je izražena zabrinutost za stanje u dijaliznim centrima u FBiH, zbog loše kadrovske situacije, neadekvatnog zanavljanja opreme, ograničenih prostornih kapaciteta, nedovoljne količine i neredovne isporuke neophodnih lijekova, saopćeno je danas iz tog udruženja.

Aparati za hemodijalizu se ne zanavljaju u FBiH, više od 50 posto aparata je prešlo više od 50.000 sati rada, a trebalo bi da se nakon 15.000 sati zanavljaju.

Ne postoji kontinuirano zanavljanje aparata jer svaki kanton, shodno svojim mogućnostima, to rješava (u većini slučajeva ne rješava), a u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH to je riješeno kroz javno privatno partnerstvo, te bi se i u FBiH na takav način mogli osigurati kvaliteniji uslovi za liječenje dijalizom.

Iz UNDTBiH navode da BiH nema nacionalni program prevencije hronične bubrežne bolesti od koje danas u svijetu boluje 850 miliona ljudi.

U Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH su svi dijalizni centri privatni. U FBIH postoji ukupno 15 dijaliznih centara i svake godine se broj pacijenata poveća do 10 posto. Određeni centri rade godinama u četiri smjene (Sarajevo, Tuzla, Zenica). Dijaliziranje u četvrtoj smjeni je neadekvatno i nehumano jer ta smjena traje od 22.00 -02.00 sata iza ponoći.

Iz UNDTBiH preporučuju ministarstvima zdravstva da razviju entitetske, državne, programe prevencije hronične bubrežne bolesti u kojima bi primarna zdravstvena zaštita bila ključna, da poboljšaju kvalitet dijaliznog liječenja i da izrade programe prevencije hronične bubrežne bolesti.

– Na taj način će se dugoročno smanjiti broj broj pacijenata na dijalizi, a država će uštediti značajna sredstva – saopćeno je iz Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa Fokus@Preuzeto.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.