Nedera: U prometnim nesrećama u BiH 300 osoba godišnje izgubi život

Info: Aktivni članci 494, Arhivirani članci 4169

U obraćanju učesnicima radionice, ministar Prometa i komunikacija Vojin Mitrović je naglasio da okupljanje predstavnika nadležnih institucija vlasti na svim nivoima i međunarodnih i domaćih eksperata za oblast sigurnosti prometa predstavlja uvod u početak aktivnosti Ministarstva na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa na cestama u BiH i Akcionog plana za period od 2021. do 2025. godine, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Zahvaljujući se predstavnicima UNDP-a i UNECE-a na organizaciji ove radionice, ministar Mitrović podsjetio je na činjenicu da Ciljevi održivog razvoja predstavljaju univerzalni poziv na djelovanje kako bi se okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i omogućilo da svi ljudi žive u miru i blagostanju. S tim u vezi, ministar Mitrović rekao je da je održivi promet ključan za ispunjavanje većine Ciljeva održivog razvoja, posebno podciljeva koji se odnose na zdravlje, energetiku, infrastrukturu, gradove i zajednice.

Učesnicima radionice obratila se i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, koja je upozorila na neophodnost preduzimanja akcija u vezi sa sigurnošću prometa na cestama u BiH, budući da se, kako je rekla, u prometnim nesrećama u našoj zemlji godišnje izgubi oko 300 ljudskih života.

Prema riječima gospođe Nedere, cilj je sasvim jasan: spriječiti gubitak ljudskih života u cestovnom prometu. Istovremeno, kazala je gospođa Nedera, poboljšanjem sigurnosti na cestama unaprijedit ćemo sigurnost zajednica i smanjiti značajan društveni i ekonomski teret uzrokovan prometnim nesrećama.

Učesnicima radionice obratili su se i pomoćnik direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zdenko Milinović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić i regionalni savjetnik UNECE-a Nenad Nikolić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.