Nekoliko savjeta za siguran odlazak i dolazak iz škole *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4683

Svi roditelji bi trebali znati da je vrlo važno da svoje dijete upozoravaju na što treba obratiti pažnju tokom odlaska i dolaska iz škole, i to već u prvim godinama njegovog života.  Ako djetetu na vrijeme objasnite da mora voditi računa o svojoj sigurnosti, to će mu svakako dobro doći kasnije u životu.

Hodanje iz škole i u školu je jako dobar način da vaše dijete osjeti malo samostalnosti i provede vremena sa svojim prijateljima. Jednom kada s djetetom utvrdite rutu kojom će svaki dan ići i dolaziti iz škole, evo nekoliko bezbjednosnih savjeta kako da taj put bude još sigurniji:

  • Prije svega pronađite i utvrdite tu rutu. Neka bude što je dalje moguće od saobraćajnice, koja mu omogućava da cijelo vrijeme hoda po trotoaru i neka ima što je moguće manje pješačkih prelaza.
  • Dogovorite se s roditeljima iz komšiluka čija djeca idu s vašim u istu školu da idu zajedno. Bezbjednije je kad su brojniji!
  • Naučite dijete da ne stoji uz samu ivicu ulice koju želi da pređe.
  • Neka vaše dijete u ruksaku nosi lampu u slučaju da padne mrak kada bude išlo kući.
  • Razgovarajte s djecom kako postupati sa strancima i što učiniti u takvim situacijama.

Ako je škola u koju ide vaše dijete udaljena i potrebno je autobusom ići skrenite pažnju  djetetu na bezbjednosne mjere. Nije toliko opasno dok se vozi. Iako su vozači autobusa upozoreni da povedu dodatno računa o maloj djeci prilikom vožnje, vrlo je važno da svom djetetu naglasite da sjedi mirno i uspravno, i da se dobro drži prilikom vožnje da ne bi došlo do nezgode, jer nisu svi vozači toliko iskusni da nježno zaustave vozilo. Objasnite im da su vozačeva upozorenja važna i da moraju čekati da im vozač da potvrdu da se smiju približiti vratima.

Od ostalih savjeta za školsku djecu koja putuju autobusom do škole:

  • Prelazite ulicu ispred autobusa gdje vas on može vidjeti.
  • Recite vozaču ako nešto ispustite na pod i to trebateda  pokupite. Ako treba  privući pažnju vozača, naučite ga da ili da mu mahne ili da mu priđe i kaže.
  • Ostanite u sjedištu i gledajte naprijed dok se autobus kreće. Ovo ne samo da će zaštiti dijete, nego će i smanjiti odvaraćenje pažnje  vozača.
  • Neka povede računa koje je iduće stajalište kako bi znalo u pravom trenutku da napusti vozilo.

Vrlo je dobro da idete s njime nekoliko puta i pokažete mu kako se ne bi uplašilo ili prestravilo. I svakako recite mu da vam kaže ako se u bilo kojem pogledu osjeća nesigurno ili uplašeno na putu iz škole kući. Ovo će vama i njemu pomoći da taj strah prebrodite kako bi moglo svaki dan sretno i zadovoljno da ide u školu i nazad.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.