Nema zabrane kretanja tokom vikenda u Federaciji BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 331, Arhivirani članci 4695

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici u Sarajevu nije donio naredbu o zabrani kretanja građanima tokom vikenda, iako je ovu mjeru predložilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

Prema naredbi Federalnog štaba, poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH mogu nesmetano da obavljaju poljoprivredni proizvođači koji vrše proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te da vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda.

Oni su izuzeti iz ranije donesenih naredbi, kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u Federaciji BiH razmatrane su dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca Federacije BiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa.

Cilj ovih izmjena je omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće koje je proglasila Federalna vlada, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje.

Predložene izmjene imaju za cilj da omoguće poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva, takozvanog rada od kuće, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta, saopšteno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju posljedica pandemije u Federaciji BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.