BiHZanimljivosti

Nepotpuna Instrukcija CIK-a o provođenju izbora

Instrukcija o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije Kovida-19, koju je izradila Centralna izborna komisija BiH, puna je nejasnoća. Insistiranje na njenom provođenju tvrde stručnjaci, otežaće i usporiti izborni proces. Posljedica toga, kažu, može biti manja izlaznost građana i pojava određenih zloupotreba na samim biračkim mjestima.

Član Izborne komisije iz RS Aleksandar Radeta smatra da Instrukcija CIK-a obiluje nelogičnostima. Jedna od njih je dodaje da nema jasne instrukcije šta treba uraditi ako birač odbije da nosi zaštitnu opremu ili mjerenje tjelesne temperature. Nejasno je i kako obezbijediti da ne dođe do zloupotrebe i zamjene glasačkih listića tzv. „bugarskih vozova“. Kako izbjeći gužvu zbog skučenog prostora poštujući distancu od minimalno 1,5 metra.

PROMO

“Oni kad su donosili Uredbu oni su gledali samo u vezi pandemije. Mislim da je velika mogućnost za manipulaciju na biračkom mjestu ako bude ovako kako je predviđeno”, ističe Radeta.

Iz Centralne izborne komisije nisu odgovorili na naše pitanje kako će se na terenu provoditi njihove instrukcije. U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da ih niko iz CIK-a nije konsultovao prilikom izrade sporne instrukcije. Nije im jasno, kažu, jer se u instrukciji ne pominje, kako će se obezbijediti glasanje lica koja su pozitivna na koronavirus, uprkos ranijoj obavijesti CIK-a da se zaraženi moraju prijaviti najmanje 72 sata prije izbora i priložiti medicinsku dokumentaciju.

“Pretpostavljamo da je to jedan od modela da mobilni timovi budu u kontaktu sa tim osobama odnosno da im omoguće pravo glasa. Međutim sama tehnika glasanja, ko će od osoba da bude u tom mobilnom timu i na koji način će se to odvijati, to nam još uvijek nije dostavljena informacija”, kaže Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Politički analitičar Tanja Topić smatra da su mjere koje predviđa CIK na dan izbora morale biti na mnogo jednostavniji način predstavljene kako ljudima uključenim u sprovođenje izbornog procesa, tako i građanima.

“Ovakva konfuzna situacija unosi još više zabune među ponašanje samih građana. Ona može podstaći njihovu paniku u smislu da će uticati znači takva konfuzna odredba i cijeli splet tih mjera na izlaznost na izbore. Ona će sasvim sigurno odvratiti dobar dio građana da tog 15.novembra ne izađu na izbore”, naglašava Topić.

Uprkos sličnoj epidemiološkoj situaciji kao kod nas, izbori su nedavno bez problema održani u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Umjesto da primjenimo iskustva naših susjeda, mi se rukovodimo krilaticom “što komplikovanije to bolje”.

Povezani članci

Back to top button