Nestalo besplatnih trakica za mjerenje šećera *Arhiva

Info: Aktivni članci 480, Arhivirani članci 3594

Roditelji djece do 18 godina koja imaju dijabetes proteklih dana u domovima zdravlja ne mogu dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi, koje su na esencijalnoj listi, jer ih nema.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zamolio je roditelje da sami nabave trakice za razdoblje od sedam dana, a potom zatraže refundaciju. Roditelji djece do 18 godina koja imaju dijabetes proteklih dana u domovima zdravlja ne mogu dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi, koje su na esencijalnoj listi, jer ih nema. Stoga su ih prisiljeni kupovati, a nitko ne pita imaju li novca za to.

Na ovaj problem su, kako su kazali neki od roditelja i članova Facebook grupe ‘Dijabetes Libre BiH za život sa manje boli”, naišli u Srebreniku, Konjicu, Doboj Jugu, Ljubuškom, Mostaru, Bugojnu, Čapljini, općinama Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš…

Preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH daju se četiri trakice dnevno, što jeste nedovoljno, ali ni to u nekim mjestima trenutno nemaju”, ukazao je Adnan Beganović iz Sarajeva, otac djevojčice oboljele od dijabetesa tip 1 i jedan od pokretača ove Facebook stranice koja okuplja oboljele od dijabetesa i članove njihove obitelji. Istovremeno, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zamolili su roditelje da sami nabave trakice za razdoblje od sedam dana, a potom da od Zavoda zatraže refundaciju.

U javnoj obavijesti upućenoj roditeljima obrazložili su da dosadašnji dobavljač, zbog tehničkih razloga, nije u mogućnosti u kratkom roku osigurati potreban broj trakica.

U skladu s odlukom o refundaciji, uz zahtjev je potrebno priložiti originalan fiskalni račun, fotokopiju zdravstvene knjižice djeteta i broj tekućeg računa roditelja za uplatu refundacije. Nadamo se, a imamo i takva uvjeravanja od dobavljača, da će se u najkraćem mogućem roku uspostaviti kontinuiranu opskrbu domova zdravlja potrebnim brojem trakica za kontrolu šećera u krvi”, dio je informacije Federalnog zavoda. Beganović je skrenuo pažnju roditeljima da će se refundirati samo ‘On call’ trakice, prenosi Avaz.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.