Nevidljivi Arapi i vidljiva arapska naselja *Arhiva

Info: Aktivni članci 611, Arhivirani članci 4683

Inspektor čeka legalizaciju, ne radi vikendom i usmeno naređuje zabranu gradnje, načelnik općine ‘ništa ne zna’.

Poslije ‘odličnih lokacija’ u centru, ‘braća’ Arapi su načisto preokupirali atraktivna zemljišta u blizini glavnog bh grada.

I dok građani BiH za svaki objekat, pa bio makar ćumez za kokoške, moraju uredno platiti državi danak-porez i dobiti potrebne papire kako na selu tako i u gradu, Arapi, a u poslednje vrijeme i Turci grade bez muke i problema. Bez dozvole za gradnju, ‘preko noći’, bez planova i dozvola, kao da su u svom pustinjskom pijesku ili ‘voćaru’.

BH vlast ne reaguje namjerno, čeka se pogodan trenutak da se ovako napravljeni objekti legalizuju, naši to odlično znaju po pravilu ‘rodilo se, haj’mo ga ljuljati’. Kad su ‘braća’ u pitanju, onda je zid šutnje i tolerancije upravo onakav kakav treba i biti. ‘Ma nisu tačne te medijske priče o sveopštoj navali Arapa, a osim toga šta fali što Arapi grade, naši neprijatelj bi željeli da se ne razvijamo’. O divljoj gradnji stranaca ‘niko ništa ne zna’, tako da opštepoznata bošnjačka krilatica ‘nema Arapa u Bosni’ sve brže prerasta u drugu : ‘ima arapskih naselja’.

Novinari CINa (Centar za istraživačko novinarstvo) su samo na nekoliko građevinskih lokacija slikom, tekstom i tonom pokazali kako se to radi, čisto onako da se raja malo zabavi, drugih posljedica nema.

Kako bi i bilo kad nam je prije dvije godine sada već bivši ministar sigurnosti Mektić javno priznao da u BiH ima preko 400 stranih kompanija koje su nelegalne a bave se nekretninama, i sve je ostalo na tome.

U ovoj bezobzirnoj i bezobraznoj koruptivnoj i kriminogenoj klackalici učestvuju osim ‘braće’ i najviši predstavnici bh vlasti, načelnici i građevinski inspektori ali ništa novo, mi smo po tom već poznati ne samo kod kuće već i u svjetskim razmjerama 2018. godine, neki ‘arapski ulagači’ na očigled vlasti Sarajeva u općini Ilijaš, bukvalno ilegalno su izgradili ogromno stambeno naselje namijenjeno bogatim kupcima sa Bliskog Istoka.

Kao ‘kaznu’ dobili su samo ‘usmenu opomenu vlasti’, a radovi su zaustavljeni tek kad je skoro čitavo naselje već završeno. Radi se o naselju ‘Sovrle’ koje su izgradaili bez dozvole Kuvajćani (firma Bosnian International for Turism).

Da li baš bez dozvole?
Vlasti su svojim prepravljenim regulacionim planovima predvidjeli da ova firma izgradi 47 stambenih objekata samo 1 km od centra općine, Arapi dozvolu nisu ni tražili već su upalili mašine i doveli radnike.

Nadležni inspektor je na pitanje novinara dao ovakvo vickasto obrazloženje.
Pošto sam otišao na godišnji odmor, oni su to vrijeme iskoristili i izgradili čitavih 37 objekata’.
Baš zgodno. Koliko traje godišnji inspektora, da li je koga upozorio, prijavio, kaznio, sve su to smiješna pitanja za državu Bosnu? ‘Usmeno sam im naredio da ne grade prije nego ću na odmor‘, kaže inspektor. Njegov načelnik općine kaže ‘da je inspektor odradio svoje sve bi bilo drugačije … vidjet će mo šta će mo dalje..

Znači, do inspektora je. Ha, haha ha, nije nego do načelnika. Ma jok, do sekretarice je. ? Šta će biti dalje?

Neka još malo da završe pa će mo onda za dozvolu da se dogovorimo.
Da zalijemo gradnju.

Samo, oprez, ne preporučuje se domaćima da tako grade. Inspektori za bh državljane rade i vikendom i svim državnim praznicima. I noću i danju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.