New York Times: Stotine migranata smrzava se u BiH

Sadržaj objavljen pod brojem SN1/2101-041259-6663

Sudbina migranata koji su ostali u napuštenom kampu Lipa predstavlja najnoviji primjer poteškoća koje BiH ima u pružanju “osnovne pomoći onima koji se nadaju da će doći do Evropske unije” dok se sami migranti suočavaju sa rastućom neprijateljskom nastrojenošću od strane lokalnog stanovništva, navodi američki New York Times.

Ugledni list je objavio sveobuhvatan članak u kojem objašnjava šta se sve dogodilo sa migrantima u kampu Lipa u proteklom periodu, ali i kakva je situacija vezano za migrantsku krizu u zemlji sveukupno.

U tekstu je također objavljen snimak koji je sačinila novinarka N1, Ika Ferrer Gotić, dok je izvještavala sa mjesta događaja.

Stotine migranata koji su ostavljeni u napuštenom kampu u Bosni i Hercegovini proveli su novogodišnju noć na smrzavajućim temperaturama, piše NYT, te dodaje da su migranti “suočeni sa povećanim animozitetom stanovnika na bosanskoj strani granice, a sa druge strane sa zlostavljanjem hrvatske policije.”

“Kako su zemlje poput Turske, Grčke i Mađarske otežale migrantima i izbjeglicama dolazak do bogatijih država Evropske unije, BiH je tokom posljednjih godina postala središnje mjesto za prolazak onima koji se probijaju na kontinent. Balkanska država nije dio Evropske unije, ali dijeli više od dvije trećine svojih granica s Hrvatskom, koja je članica”, navodi New York Times.

Također navodi da su brojne organizacije za ljudska prava i mještani prijavili “brojne slučajeve zlostavljanja od strane hrvatske policije”.

“Desetine migranata, stanovnika, ljekara i humanitarnih radnika s kojima je ove godine razgovarao The New York Times su rekli da su migranti deportirani bez odgovarajućeg postupka”, navodi list.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button