Nezdrav zrak u Ilijašu, kao i u nekoliko bh. gradova *Arhiva

Info: Aktivni članci 589, Arhivirani članci 4683

Zadnjih 10 godina, vlastodržci u Ilijašu, u kampanji kažu: mi ćemo napraviti Ilijaš mjestom unosnog biznisa i ugodnog življenja, a Ilijaš danas jedan od najzagađenijih gradova.

U Sarajevu je jutros zagađenost vazduha opasna po zdravlje rezultati su posljednjih mjerenja Udruženja Eko akcija.

Indeks kvaliteta zraka ima brojčanu vrijednost 368 i okarakterisan je kao opasan. Udruženje građana “Eko akcija” upozorava na ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Tuzla – Indeks kvaliteta zraka: 163
Zenica – Indeks kvaliteta zraka: 200
Lukavac – Indeks kvaliteta zraka: 204
Ilijaš – Indeks kvaliteta zraka: 257
Goražde – Indeks kvaliteta zraka: 145
Jajce – Indeks kvaliteta zraka: 87
Kakanj – Indeks kvaliteta zraka: 161

5c06b766169c6

Prema trenutnoj prognozi vremena u narednim danima očekuje se zadržavanje visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.