Nezdrav zrak u Sarajevu, Ilijašu i Visokom *Arhiva

Info: Aktivni članci 482, Arhivirani članci 4169

Zagađenost vazduha jutros je povećana u pojedinim gradovima u Federaciji BiH, a najlošija situacija je u Sarajevu, Ilijašu i Visokom gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao veoma nezdrav.

Mjerenja u 8.00 časova pokazala su da je indeks kvaliteta vazduha u Visokom iznosio 288, u Ilijašu 274, a u Sarajevu 222, objavljeno je na internet stranici “Zrak.ekoakcija”.

Ovakva zagađenost ukazuje na to da je kod lica s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće značajno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti, ali i povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Preporučuje se da oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji izbjegavaju bilo kakve aktivnosti dok su napolju, a ostalima da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav vazduh zabilježen je i u Tuzli gdje je indeks zagađenja 195, u Zenici 194, u Živinicama 172, u Jajcu 160 i u Lukavcu 152.

Zagađenost ovog nivoa ukazuje na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje. Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 je opasan po zdravlje.

izvor: BHRT.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.