Ni govora o smještaju migranata u zaštićeno područje Bijambara *Arhiva

Info: Aktivni članci 574, Arhivirani članci 4439

Nakon prijedloga Novalića koji je predložio nekoliko lokacija za mogući smještaj migranata našle su se i Bijambare. Inače Bijambare pripadaju Ilijašu a zaštićeno su područje  koje godišnje posjeti oko 80 hiljada turista.

Osim Medenog Polja spominje se još pet mogućih lokacija na području Federacije BiH: Blažuj, kasarna u Visokom, Bijambare, Željava i Rajlovac, što su prijedlozi federalnog premijera Fadila Novalića. U javnosti je, također, bilo govora i o Semizovcu u Vogošći. No, iako u BiH ima napuštenih kasarni, fabrika i škola, na terenu, prema riječima državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, nijedna lokalna zajednica ne dozvoljava da migranti budu smješteni u objektu na njihovoj teritoriji. Sa druge strane, proteklih dana povećan je i broj ulazaka ilegalnih migranata iz pravca Srbije i Crne Gore, napominje zamjenik ministra sigurnosti u BiH Mijo Krešić.

“Vidite da, praktično, niko ne želi da na svojoj teritoriji da se prave izbjeglički kampovi, ono što je očekujem da politike na racionalan način određuje kako će rješavati izbjegličku krizu. Bijambare su zaštićeno područje, koje godišnje posjećuje 80 hiljada turista, objekti koji gore postoje su u nultoj zoni zaštite.” – kazao je za BHRT općinski načelnik Akif Fazlić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.