Ništa od dodjela “Medalje otpora”, proces obustavljen *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Ogroman broj primjedbi stigao je u Ministarstvo za boračka pitanja FBiH zbog spiska kandidata predloženih za dodjelu “Medalje otpora”, zbog čega je procedura dodjele ovog priznanja, moglo bi se reći, privremeno i zaustavljena

– Imali smo znatan broj primjedbi koje su došle u pisanoj formi, što od pojedinaca, što od udruženja. Sada to sve treba usaglašavati s predlagačima spiska. Tek kada bude usaglašeno, uredba o dodjeli “Medalje otpora” ići će na usvajanje na jednu od sjednica Vlade FBiH. Vidjet ćemo kada će to biti – kratko je jučer kazao Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH.

Spisak kandidata za dodjelu ovog priznanja zaslužnima za organiziranje otpora sačinile su četiri organizacije, “Zelene beretke”, Patriotska liga BiH, Organizatori otpora BiH i Organizatori otpora HVO-a. Prošle je godine formirana komisija, koju čine predstavnici ovih organizacija i Ministarstva za boračka pitanja, a koja je utvrdila prijedlog.

Spisak koji je sačinjen ima 600 imena i skriven je od očiju javnosti uz obrazloženje da je riječ samo o prijedlogu kandidata koji trebaju proći provjeru, i to nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu koja precizira kriterije ko može dobiti “Medalju otpora”.

Nakon što je “Avaz” iz svojih izvora objavio spisak koji se odnosi na kandidate iz Armije RBiH i dio spiska HVO-a, uslijedile su burne i negativne reakcije.

(IlijašNet / Avaz)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.