Ništa od obećanog povećanja penzija u januaru *Arhiva

Dobro upućeni iz Ministarstva rada i socijalne politike tvrde da je Novalić o povećanju penzija pričao bez jasnih proračuna i pokazatelja.

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Story Highlights

  • Dvije milijarde maraka godišnje se daje za isplatu penzija, kažu iz Ministarstva

Povećanje penzija u januaru, mamac koji je federalni premijer Fadil Novalić bacio starijim biračima prije izbora, na dugom je štapu.

Dobro upućeni iz Ministarstva rada i socijalne politike tvrde da je Novalić o povećanju penzija pričao bez jasnih proračuna i pokazatelja.

Igra velikih brojki

– Vanredno povećanje predviđeno novim Zakonom o PIO moguće je samo ako bude dovoljno novca u budžetu. Ne može niko, pa ni premijer, procjenjivati uvjete budžeta u ovom momentu. Jer, ako je dobar trend u naplati doprinosa zabilježen ovaj mjesec, ne mora značiti da će to biti i idući – pojašnjavaju.

Dodaju da vanredno povećanje penzija ovisi o nizu faktora.

Ne znam da je iko sjeo i uradio ozbiljnu analizu koja pokazuje da u budžetu u ovom momentu ima i da će biti dovoljno novca. Stoga smatram da su izjave premijera populističke i da je ta priča bila politički trik. Niko nije uzeo podatke Porezne uprave FBiH, koji su ključni – tvrdi naš izvor.

Potcrtava i da budžet duži period mora biti stabilan da bi se uopće o bilo čemu pričalo.

– Za penzije se godišnje izdvoje dvije milijarde maraka. Uzimajući to u obzir, te činjenicu da bi povećanje moglo biti dva ili tri posto i da bi ono obuhvatilo oko 270.000 penzionera, jasno je da je za taj korak potreban veliki iznos. To je igra velikih brojki, ogromne su sume u pitanju, ne znam da li ih Federacija i budžet imaju. Tek kada se sagleda stanje, može se o tome pričati. Ljudima je dosta laži – kaže naš izvor iz Ministarstva.

Samo minimalac

Hoće li povećanja zaista biti, ne znaju ni u Zavodu PIO. Potvrde nikakve nemaju, samo uvjeravanja.

– Vjerujemo na osnovu finansijskog stanja, koje se iz mjeseca u mjesec poboljšava, odnosno da se akumulirani deficit Federalnog zavoda smanjuje, da bi Vlada u januaru ipak mogla donijeti odluku o vanrednom povećanju minimalne penzije – kazao je za „Avaz“ Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

I on pojašnjava da novi zakon to omogućava pod uvjetom da je novac osiguran.

– Zakon dozvoljava da se u jednoj godini, osim obaveznog redovnog usklađivanja penzija koje se vrši 15. aprila, uradi i vanredno povećanje minimalnih primanja. Neovisno o tome hoće li biti vanrednog povećanja, u aprilu će uslijediti redovno usklađivanje svih penzija. U kojem postotku, ovisi o tome koliko su porasli bruto domaći proizvod i indeks potrošačkih cijena – kaže Kvesić.

Dva povećanja u 2018. godini

– U ovoj godini je već, uz redovno usklađivanje svih penzija koje je iznosilo 3,5 posto, izvršeno i vanredno povećanje minimalnih penzija, koje je iznosilo 3,1 posto – podsjetio je Kvesić.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Avaz. Foto: Google. Naš sistem automatski ubrizgava logo na svaku sliku.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.