Ništa od obećanog povećanja penzija u januaru *Arhiva

Dobro upućeni iz Ministarstva rada i socijalne politike tvrde da je Novalić o povećanju penzija pričao bez jasnih proračuna i pokazatelja.

BiH

Vezano za Sadržaj

  • Dvije milijarde maraka godišnje se daje za isplatu penzija, kažu iz Ministarstva

Povećanje penzija u januaru, mamac koji je federalni premijer Fadil Novalić bacio starijim biračima prije izbora, na dugom je štapu.

Dobro upućeni iz Ministarstva rada i socijalne politike tvrde da je Novalić o povećanju penzija pričao bez jasnih proračuna i pokazatelja.

Igra velikih brojki

– Vanredno povećanje predviđeno novim Zakonom o PIO moguće je samo ako bude dovoljno novca u budžetu. Ne može niko, pa ni premijer, procjenjivati uvjete budžeta u ovom momentu. Jer, ako je dobar trend u naplati doprinosa zabilježen ovaj mjesec, ne mora značiti da će to biti i idući – pojašnjavaju.

Dodaju da vanredno povećanje penzija ovisi o nizu faktora.

Ne znam da je iko sjeo i uradio ozbiljnu analizu koja pokazuje da u budžetu u ovom momentu ima i da će biti dovoljno novca. Stoga smatram da su izjave premijera populističke i da je ta priča bila politički trik. Niko nije uzeo podatke Porezne uprave FBiH, koji su ključni – tvrdi naš izvor.

Potcrtava i da budžet duži period mora biti stabilan da bi se uopće o bilo čemu pričalo.

– Za penzije se godišnje izdvoje dvije milijarde maraka. Uzimajući to u obzir, te činjenicu da bi povećanje moglo biti dva ili tri posto i da bi ono obuhvatilo oko 270.000 penzionera, jasno je da je za taj korak potreban veliki iznos. To je igra velikih brojki, ogromne su sume u pitanju, ne znam da li ih Federacija i budžet imaju. Tek kada se sagleda stanje, može se o tome pričati. Ljudima je dosta laži – kaže naš izvor iz Ministarstva.

Samo minimalac

Hoće li povećanja zaista biti, ne znaju ni u Zavodu PIO. Potvrde nikakve nemaju, samo uvjeravanja.

– Vjerujemo na osnovu finansijskog stanja, koje se iz mjeseca u mjesec poboljšava, odnosno da se akumulirani deficit Federalnog zavoda smanjuje, da bi Vlada u januaru ipak mogla donijeti odluku o vanrednom povećanju minimalne penzije – kazao je za „Avaz“ Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

I on pojašnjava da novi zakon to omogućava pod uvjetom da je novac osiguran.

– Zakon dozvoljava da se u jednoj godini, osim obaveznog redovnog usklađivanja penzija koje se vrši 15. aprila, uradi i vanredno povećanje minimalnih primanja. Neovisno o tome hoće li biti vanrednog povećanja, u aprilu će uslijediti redovno usklađivanje svih penzija. U kojem postotku, ovisi o tome koliko su porasli bruto domaći proizvod i indeks potrošačkih cijena – kaže Kvesić.

Dva povećanja u 2018. godini

– U ovoj godini je već, uz redovno usklađivanje svih penzija koje je iznosilo 3,5 posto, izvršeno i vanredno povećanje minimalnih penzija, koje je iznosilo 3,1 posto – podsjetio je Kvesić.

TAGOVI:
/ /
Sadržaj ovog članka prenosimo sa Avaz@Preuzeto. Foto: Google. Naš sistem automatski ubrizgava logo na svaku sliku.
Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.