Novi hakerski napad na Novinsku agenciju Patria *Arhiva

Info: Aktivni članci 495, Arhivirani članci 4169

Danas u poslijepodnevnim satima ponovo se desio hakerski napad na Novinsku agenciju Patria i njihov online sajt opet nije u funkciji, za Media.ba je potvrdila glavna i odgovorna urednica agencije Amina Čorbo-Zećo.

Sve su zaštite zaobišli i ponovo nas srušili”, kaže Čorbo-Zećo i dodaje da će o novom napadu uskoro biti obaviještena Federalna uprava policije.

Jučerašnji hakerski napad na Novinsku agenciju Patria se desio u popodnevnim satima nakon objavljivanja teksta “Dok Mehmedagić ‘ganja’ diplomu teroristi u Sarajevu razvijaju mrežu” i urednica kaže da postoji osnov za sumnju da se radi o politički motiviranom napadu. Dodaje da je napad došao sa hakerskih sajtova gdje se uplatom određenog novčanog iznosa “vrše DDOS napadi iz Kine, Tajlanda, Indonezije, Rusije”.  IT stručnjaci su na pristupu sajtu radili tri sata, što je šteta za online medij koji u tom periodu ne može da informira javnost, kaže Čorbo-Zećo.

S obzirom da je riječ o vrlo delikatnoj temi terorizma i provjeri diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije jasno je da sumnja proističe iz činjenice da se radi o osjetljivim pričama koje dugo nemaju konačan epilog. Ukoliko OSA ne reagira i ne pomogne u otkrivanju napadača, smatrat ćemo ih suodgovornim za napad. Imamo pravo da sumnjamo da je napad povezan s pričama koje smo otvorili”.

Zbog jučerašnjeg hakerskog napada pravni tim Novinske agencije Patria prikuplja potrebnu dokumentaciju, a slučaj će biti prijavljen nadležnim organima, novinarskim udruženjima i stranim ambasadama, OSCE-u i OHR-u.

Zastrašivanja i ovakav vid pritiska neće nas zaustaviti u otkrivanju kriminalnih radnji, raskrinkavanja korupcije i nepotizma … S obzirom da je nedavno i N1 bio meta onih kojima je u interesu da se ne čuje glas istine, zastrašuje me činjenica i nadam se da neće postati praksa ovakvog obračuna“, ističe Čorbo-Zećo.

Portal N1 je nedavno bio na meti hakerskih napada iz Kine i Nigerije, kada je prouzrokovana slična šteta i onemogućen pristup sajtu.

DDoS su napadi sa više hiljada računara kojima je cilj da dovedu do preopterećenja web servera, mreže ili nekog drugog dijela infrastrukture i tako onemoguće pristup njihovim korisnicima“, pojašnjeno je iz N1.

izvor: media.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.