Novim Zakonom o javnom redu i miru, RS uvodi represiju nad novinarima *Arhiva

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj, usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28.marta 2019, predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 maraka ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja “neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”.

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatnerepresivne mjere nad novinarima iz Republike Srpske, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa.

Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine Republike Srpskeda, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

Posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima,   aktivistima i građanima  Banja Luke od strane policije Republike Srpske – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu, poručili su BH novinari.

Uz odlučno “NE“ narodnih poslanika u Nardone skupštine Republike Srpske,  BH novinari  zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u Bosni i Hercegovini koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.