Novim Zakonom o javnom redu i miru, RS uvodi represiju nad novinarima *Arhiva

Aktivni članci 797 od 820, Arhivirani članci 2689 od 2704

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni zahtjev Vladi Republike Srpske da hitno povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, čijim bi se usvajanjem doveli u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Izmjenama Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj, usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28.marta 2019, predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 maraka ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja “neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”.

UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatnerepresivne mjere nad novinarima iz Republike Srpske, ali i iz cijele Bosne i Hercegovine koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše međunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca.

Navedenim izmjenama se također krše pravila OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih evropskih institucija o dozvoljenom snimanju i fotografiranju događaja od javnog značaja, bez prethodnog traženja dozvole od policije ili bilo kojeg drugog javnog organa.

Ta pravila propisuju i da se snimljeni materijal ne može oduzimati od novinara, snimatelja i fotoreportera bez odluke nadležnog suda.

Članovi UO BH novinara pozivaju poslanike Narodne skupštine Republike Srpskeda, ukoliko se nacrt izmjena Zakona o javnim redu i miru ipak pojavi u parlementarnoj proceduri, ne glasaju za Vladin prijedlog i da na taj način onemoguće dodatna ograničenja i pritiske na novinare i sve druge građane.

Posljednih nekoliko mjeseci svjedočili smo nedozvoljenoj upotrebi sile nad novinarima,   aktivistima i građanima  Banja Luke od strane policije Republike Srpske – usvajanjem navedenih izmjena otvorio bi se zakonski prostor za još snažniju represiju i potpuno derogiranje ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu, poručili su BH novinari.

Uz odlučno “NE“ narodnih poslanika u Nardone skupštine Republike Srpske,  BH novinari  zahtijevaju i rezolutan odgovor i mjere međunarodnh organizacija u Bosni i Hercegovini koje mogu zastaviti izmjene Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.