Novo iskušenje za pacijente sa transplantiranim organima u FBiH *Arhiva

Aktivni članci 926 od publish; echo $published_posts; ?>, Arhivirani članci 2921 od archive; echo $published_posts; ?>

Pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine sa transplantiranim organima, uglavnom bubrezima, koriste lijek Prograf nakon operacija ili dijaliza. Prograf je bio na esencijalnoj listi medikamenata i bio je besplatan za sve pacijente.

Sada je Ministarstvo zdravstva FBiH u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja umjesto originalnog lijeka na esencijalnu listu nabavilo lijek Takrocel, generički lijek za istu namjenu. Pacijenti od nadležnih traže vraćanje Prografa na esencijalnu listu, jer tvrde da je djelotvoran i pomaže im u liječenju, a ne usuđuju se promijeniti terapiju.

Haris Kafedžić kaže da je Prograf lijek koji koristi godinama nakon transplantacije organa. Pomaže mu, učinkovit je, a pritom, i bio je na esencijalnoj listi lijekova. Umjesto prografa, sada se pacijentima preporučuje novi lijek, koji je na esencijaloj listi.

“Evo ja ga koristim već tri i po godine i on daje izvanredne rezultate, moji nalazi su odlični i zbog čega bi se sad neko kockao i koristio lijek, za koji ne znamo kako će ga organizam primiti”, kazao je.

Prograf sad košta nekoliko stotina konvertibilnih maraka, do neki dan bio je besplatan. U upotrebi kao najjeftiniji vid liječenja je novi lijek Takrolimus, generički medikament. U resornom ministarstvu kažu da je razlog zamjene efikasne terapije finansijske prirode i da je generički lijek prilikom nabavke bio jeftiniji od originalnog, a da su dejstva ista.

“U terapijskom smislu nema razlike između originalnog i generičkog lijeka i generički lijek u svom razvoju prolazi jednako striktne provjere kao i originalani lijek. Generički lijek ima istu aktivnu supstancu, istu dozu, način primjene, kvalitetu, neškodljivost, učinkovitost te indikacije za primjenu kao i original”, poručili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Pacijenti kažu da je ionako težak period iza njih, i da je vrijeme nakon transplantacije najgore u njihovim životima. Dodaju – nisu spremni ponovo testirati novog lijek i ponašanje vlastitih organizama.

“Godinama se ovaj lijek koristi u Bosni i Hercegovini i odjednom je nekome došlo do mozga da bi se to moglo zamijeniti i jednostavno kockati sa zdravljem ovih vrlo krhkih pacijenata, transplantirani pacijenti su vrlo osjetljivi, jedna mala prehlada može dovesti do fatalnih ishoda”, rekao je Kafedžić.

“Ti pacijenti su prošli vjerujte golgotu u tom transplantacijskom periodu i mnogi od njih uzimaju lijek Prograf, jako su zadovoljni, nalazi su im dobri i ne znam zbog čega da im se mijenja lijek. Pacijenti koji su u posljednjem periodu uradili transplantaciju, isključivo im je rečeno da moraju koristiti taj lijek Prograf”, dodala je Amela Šiljević, transplantirana pacijentica.

Korisnici lijeka zaključuju da neće pristati na bilo kakav vid lijeka, osim provjerenog Prografa i planiraju vršiti pritisak na nadležne da vrate ovaj lijek na esencijalnu listu.

U ministarstvu poručuju da Agencija za lijekove ima obavezu pratiti svako djelovanje lijekova i da nema brige. Pacijenti ipak nisu spremni na rizik.

izvor: N1

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.