Novo povećanje socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 636, Arhivirani članci 4683

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, naglašava da povećanje u zbiru iznosi 10 posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

„Povećanjem naknada obuhvaćeno je oko 23.000 korisnika pojedinačnih prava koja se računaju u odnosu na osnovicu. Za dva ovogodišnja povećanja potrebno je dodatnih dva miliona KM godišnje, a Vlada Kantona Sarajevo osigurala je neophodna sredstva. Obzirom da se povećanjem osnovice istovremeno povećavaju i naknade, ali i cenzusi za ostvarenje prava, aktivno pratimo priliv novih zahtjeva i u skladu s tim planiramo daljnje korake. Iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti obuhvatiti veći broj osoba u stanju socijalne potrebe“, ističe ministar Garibija, navode iz Press službe KS.

Povećanje se realizuje uvećanjem osnovice za izračun socijalnih davanja, a koja je u proteklih 11 godina iznosila 600 KM, početkom godine Vlada Kantona Sarajevo je osnovicu podigla na 630 KM, a sada na 660 KM. Izračun velikog broja prava iz oblasti zaštite porodice s djecom i socijalne zaštite radi se pomoću ove osnovice, kao i izračun cenzusa za ostvarivanje određenih prava. Tako, na primjer, cenzus prihoda za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za četveročlanu porodicu umjesto pređašnjih 480 KM sada iznosi 528 KM. 

Naknade u uvećanom iznosu računat će se od oktobra, a obuhvataju prava poput: jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, stalne novčane pomoći, njege i pomoći za osobe starije od 65 godina, osposobljavanja za život i rad osobama s poteškoćama u razvoju, jednokratne pomoći za opremanje djeteta, dodatka na djecu, uvećanog dodatka na djecu, naknada umjesto plate zaposlenim porodiljama, naknada nezaposlenim porodiljama itd. 

„Moramo nadoknaditi 11 godina stagnacije i stoga, iako već drugi put povećavamo socijalne naknade, ne možemo biti zadovoljni. Tim Ministarstva je zbog toga i za narednu godinu pripremio povećanje u skladu s kojim planiramo budžet. Bez obzira na povećanje od 10 posto, iznosi koje dajemo i dalje ne garantuju dostojanstven minimum i nemamo pravo stati dok ne dođemo do tog nivoa“, govori ministar Garibija.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.