Novo suđenje za Masnopitu *Arhiva

Info: Aktivni članci 538, Arhivirani članci 4683

Suđenje Senadu Masnopiti, koji je 2. jula 2018. u Ilijašu pokušao ubiti policajca Envera Bešića, ponovo je izbilo na površinu i zakomplikovalo se nakon nedavne sjednice Vrhovnog suda po žalbi odbrane. Naime, na ovoj sjednici Masnopitin branilac Zaim Poturović, ali i federalna tužiteljica Alma Tirić, složili su se u jednom: da se prvostepena presuda Senadu Masnopiti ukine i predmet vrati Kantonalnom sudu na ponovno suđenje.

Sporna presuda

Podsjetimo, prvostepenom presudom od 28. maja Kantonalni sud je naložio da se Masnopita prisilno smjesti u zdravstvenu ustanovu psihijatrijskog tipa na liječenje od šest mjeseci. Potom je žalbu branioca Vrhovni sud odbio i potvrdio presudu. Advokat Poturović se ponovo žalio i naveo da postoji bitna povreda krivičnog postupka jer se u presudi ne navodi da li je Masnopita osuđen ili oslobođen.

“Naime, tek se na stranici 10. obrazloženja presude na početku teksta navodi da je sud utvrdio da je optuženi Masnopita učinio navedeno krivično djelo, odnosno protivpravno djelo u stanju neuračunljivosti, što znači da bi se moglo raditi o presudi kojom se optuženi oslobađa optužbe ako postoje okolnosti koje isključuju krivičnu odgovornost. A neuračunljivost optuženog isključuje njegovu krivičnu odgovornost”, navodi se u žalbi odbrane.

Branilac je istakao i to da je presuda morala da utvrdi postojanje djela i da je optuženi izvršilac, pa tek onda da ga oslobodi zbog nepostojanja krivične odgovornosti. A toga nije bilo u presudi.

Federalno tužilaštvo se složilo sa žalbom advokata Poturovića te navelo da postoje povrede krivičnog postupka i prava na odbranu koje se ogledaju u tome što u izreci presude nema odredbi ZKP-a na osnovu kojih je ta presuda donesena. Tužilaštvo također uviđa da su “izostali razlozi o odlučnim činjenicama na osnovu kojih je zaključeno da se u radnjama optuženog stiču obilježja krivičnog djela (Masnopita je optužen za pokušaj ubistva, a policajcu su nanesene lakše povrede, op. a), za koje je utvrđeno da ga je optuženi počinio u stanju neuračunljivosti”.

Neugodan svjedok

– Masnopita je svjedok određenih ratnih zločina i drugih događaja tokom proteklog rata, tako da je moguće da se njemu na ovaj način zatvaraju usta i da se diskredituje kao svjedok u eventualnim drugim sudskim postupcima, mišljenja je advokat Poturović.

Izvor: TV1/

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.