Novogodišnja noć bit će hladna, uz čist zrak *Arhiva

BiHIlijaš

Novogodišnja noć bit će hladna, uz čist zrak, slabe snježne padavine i umjeren sjeverozapadni vjetar. Početkom januara 2019. godine Bosnu i Hercegovinu zahvata val hladnoće sa sjevera.

U Bosni se, uglavnom, očekuje oblačno vrijeme praćeno slabom kišom u nižim predjelima, a u brdovito-planinskim predjelima susnježica koja postepeno prelazi u snijeg poslijepodne, a na planinama snijeg. U sjevernoj Hercegovini djelomice, a u centralnoj i južnoj Hercegovini i pretežno sunčano vrijeme. Veće količine padavina, gdje se prognozira i formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 10 cm, očekuje se u istočnim, jugoistočnim i djelomično u centralnim dijelovima Bosne, a lokalno većim od 20 cm u planinskim centrima.

Prolazno poboljšanje vremena očekuje se jačanjem anticiklone sa zapada Evrope 1. januara, da bi već 2. došlo do novog naoblačenja poslijepodne praćeno manjom količinom padavina, ponajprije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveru i istoku Hercegovine. Već 2. januara snažna anticiklona retrogradno se povlači na zapad Evrope, što istoku Evrope ostavlja prostor da se izrazito hladna zračna masa sa sjevera spusti u naše krajeve.

Hladnoća, i to izgledno više ona suha, na našim prostorima bi bila najjača između 3. i 5. januara, da bi već 6. nakratko popustila, a ponovo manje se intenzivirala 7. i 8. januara. Temperaturno odstupanje najveće će biti oko 4. i 5. januara. Poslije 4. januara padavine u našim krajevima su vrlo slabe i tek rijetke, te lokalne. Ipak, ovaj val hladnoće neće biti ni približno jak po svim prilikama kako je bio slučaj sa januarom 2017. godine, kad su se temperature spuštale i do -27 stepeni Celzijusa, pa nas ovog puta očekuju temperature koje se kreću do -18 na planinama, u brdovito-planinskim predjelima od -16 do 11, u nizinama Bosne od -11 do -7 stepeni. U sjevernoj Hercegovini temperature se prognoziraju između -7 i -4, a u centralnoj i južnoj Hercegovini od -4 do 2 stepena, dok se najviše dnevne kreću od -7 do -2 u Bosni, a u Hercegovini od 1 stepen u njenom sjevernom dijelu te do 5 stepeni u južnom dijelu.

TAGOVI:
/ /
Autor članka je Redakcija sa 132 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.