Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima (FOTO)

Info: Aktivni članci 452, Arhivirani članci 4169

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima.

Obilježavanje je najprije upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u centru Bratunca, gdje su ukopane žrtve zločina iz 1992. godine. U okviru programa je pročitan referat o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a potom je položeno cvijeće i odata počast žrtvama.

Program je upriličen i u Memorijalnom centru Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je naglasio da je referendum iz 1992. godine označio prekretnicu u historiji naše zemlje, jer su građani svih nacionalnosti izabrali put slobode i nezavisnosti.

Uprkos činjenici da je cijeli civilizirani svijet priznao nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, velikosrpska politika je organizovala i izvršila agresiju na našu domovinu. Uslijedio je progon Bošnjaka, masovna ubistva, silovanja, rušenja, paljenja, formiranje logora, a kao najveću posljedicu velikosrpskog projekta, danas vidimo hiljade mezara i nišana u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Prijedoru, ali i širom bh. entiteta RS. Zato, danas, u ovim podrinjskim mjestima, mi smo ponosni i tužni. Ponosni smo na činjenicu da smo sačuvali i odbranili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, čiju nezavisnost danas slavimo, a tužni smo jer danas sa nama nisu naši najmiliji, koji su ubijeni tokom agresije i genocida – kazao je Salkić.

Ipak, kako je dodao, Bosna i Hercegovina je pobijedila.

Historija nas uči da vladari dolaze i odlaze, a da je jedino Bosna i Hercegovina čvrsta i trajna kategorija. Tako će ostati i stoljećima poslije nas. Mi vjerujemo da, uprkos svemu, Bosna i Hercegovina mora biti i ostati suverena i cjelovita zemlja, u kojoj će svi građani na svakom pedlju imati jednaka prava i mogućnosti. To je naš cilj koji je utemeljen na evropskim vrijednostima i pozivamo sve građane da zajedno gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – dodao je podpredsjednik RS-a.

Salkić je naglasio kako smatra da ovaj put nema alternativu.

U zabludi su svi oni koji misle da se ova zemlja može podijeliti, jer svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, to nikada nećemo dozvoliti. Nikada nećemo dozvoliti da naše Podrinje, dijelovi Hercegovine, Krajine, Semberije i drugi krajevi, a posebno mjesta gdje se nalaze naši domovi i mezari naših šehida, budu izvan Bosne i Hercegovine – kazao je danas Salkić.

Tokom dana će u Kulturnom centru u Srebrenici biti održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj će također prisustvovati potpredsjednik Salkić.

5e5ba116efe69 5e5ba11a611ad 5e5ba11d3f016 5e5ba11ef168d 5e5ba12137a1f 5e5ba122d44b9 5e5ba1250e808 5e5ba126ecefb 5e5ba128ce5c4 5e5ba12a1e8f4 5e5ba12c77234 5e5ba12f449ef 5e5ba1315f71c 5e5ba1369a259

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.