Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina: Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša ima neprocjenjiv kulturološki značaj *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4439

Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina bit će upriličeno na Starom gradu Dubrovniku kod Ilijaša 22. juna s početkom u 10 sati. Ova lokacija prema mišljenju brojnih stručnjaka ima neprocjenjiv kulturološki značaj.

Na samom otvaranju ove manifestacije u ime organizatora pozdravni govor će upriličiti načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, dok će govoriti i predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u BiH dr. Elša Turkušić-Jurić o sugeriranoj temi iz centrale ICOMOS-a iz Pariza “Kulturni krajolik”.

Predstavnik Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo govorit će o kulturnim krajolicima u domaćem zakonodavstvu, a bit će organizirana i izložba i prezentacija kulviranih/urbaniziranih elemenata na prostoru koji zahvata srednjovjekovni grad Dubrovnik i nekropolu Kopošići.

Zatim će svi posjetioci moći i posjetiti nekropole Kopošići i Kopošići II.

Program pogledajte ovdje.

Organizatori ovog obilježavanja su Omladinska organizacija “CARPE DIEM” Ilijaš,
Udruga žena “SAN” Ljubina, OI “Mladost” Ilijaš i “Nova akropola” – grupa mladih istraživača.

Autobus iz Ilijaša polazi u 08:30, a iz Misoče u 8:45 sati. Najave i rezervacije mogu se izvršiti pozivom na broj telefona: 062/923-704.

Sponzori projekta su Općina Ilijaš i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.