Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta

Redakcija 8. maj 2021 ID: 15618

Nizom događaja danas će širom Bosne i Hercegovine početi obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

Svjetski dan ove međunarodne organizacije obilježava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Tradicionalno, nedjelja od 8. do 15. maja posvećena je brojnim aktivnostima čiji je cilj edukacija i unapređenje zdravlja ljudi.

Crveni krst Republike Srpske ove godine Nedjelju Crvenog krsta obilježava pod sloganom “U vremenu distanciranja, sačuvajmo humanost. Daruj krv!”

Tradicionalna aktivnost se realizuje na nivou cjelokupnog Međunarodnog pokreta Crvenog krsta u skladu sa smjernicama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Crveni krst RS u ovom periodu ukazaće na važnost i neophodnost redovnih održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, gdje ozbiljnu prepreku predstavlja aktuelna epidemiološka situacija, a biće realizovan i niz aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera.

Biće organizovana posjeta kuhinjama Crvenog krsta u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Doboju, Tesliću i Trebinju, kao i uručenje prehrambenih artikala neophodnih za rad javnih kuhinja.

Ovaj datum obilježava se i u Federaciji BiH. U Bihaću će biti upriličena posjeta Kantonalnoj bolnici “Irfan Ljubijankić” i uručena oprema za formiranje hitnog komunikacijskog centra te ormarića hitne pomoći za migrantske kampove. Tokom dana biće uručeni i certifikati instruktorima prve pomoći u Bihaću.

U Sarajevu će, u organizaciji Crvenog križa KS, biti položeno cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 8. maj 2021 @8:48 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-080848-15618 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button