Obilježen Dan državnosti BiH u Perzijsko – bosanskom koledžu Lješevo (FOTO) *Arhiva

Info: Aktivni članci 579, Arhivirani članci 4683

Svečanim otvorenjem manifestacije „Znanjem gradi BiH“ u prostorijama Perzijsko-bosanskog koledža upriličeno je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH. Bogatim kulturnim i zabavnim programom učenici i nastavnici ove škole izrazili su ljubav prema svojoj domovini BiH i na najljepši način obilježili ovaj značajan historijski datum ali i poželjeli dobrodošlicu brojnim eminentim gostima koji su prisustvovali.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dočekan je uz aplauz i izuzetno organizovan prijem menadžmenta ove odgojno – obrazovne ustanove. Također, svojim dolaskom ovaj historijski dan uveličali su i ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari, Munira Subašić predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, Irfan Nefić komandir PU Ilijaš i mnogi drugi predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života u općini Ilijaš i BiH. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur’ana.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je znanje kao ključni prioritet mladih generacija u građenju prosperitetnije države BiH.

Prije svega želim vam čestitati Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da ako Bog da, sljedeće godine obilježavamo ovaj značajan dan u puno boljem stanju. To je zadatak svih nas koji činimo vlast unutar BiH. Drago mi je da sam pozvan na današnju manifestaciju jer se radi o odgojno – obrazovnoj ustanovi koja obilježava značajne datume iz naše prošlosti. Nikada ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo u BiH. U ovoj ustanovi se 25. novembar obilježava na način koji je za svaku pohvalu. Obilježava se takmičenjem u znanju. Znanje je nešto što nam je u sadašnjosti, ali i u budućnosti najpotrebnije. Bez znanja osoba je bezlična i podložna raznim oblikovanjima. Za mlade ljude najvažnije je znanje“, kazao je Džaferović.

Ambasador Islamske Republike Iran Mahmoud Heidari čestitao je prisutnima Dan državnosti, te poželio Bosni i Hercegovini postojanost, mir i napredak.

Bosna i Hercegovina, kao i svak druga država, ukoliko želi da ima svijetlu i budućnost punu nade, treba težiti obrazovanju generacije, graditelja budućnosti i u biću svoje mladeži i adolescenata razvijati vrijednosti poput imana – vjerovanja, predanosti, odgovornosti, patritizma i altruizma. Izuzetno mi je drago što je ustanova Perzijsko – bosanski koledž prije dvije decenije osnovana sa takvim ciljemi što na tom putu ima brojna postignuća i uspjehe”, rekao je Heidari.

Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, pored čestitke za Dan državnosti BiH, uputio je i čestitku povodom jubileja 20. godišnjice uspješnog rada ove odgojno – obrazovne ustanove.

Perzijsko – bosanskom koledžu želim čestitati na organizaciji i načinu na koji obilježavaju Dan državnosti BiH. Pod prepoznatljivim nazivom „Znanjem gradi BiH“ koji je najbolja poruka mladim ljudima kako da gledaju na perpektivu naše države. Naravno, posjeta člana Predsjedništva BiH i ambasadora Islamske Republike Iran govori o značaju i vrijednosti ove manifestacije. Općina Ilijaš je sretna zbog takve posjete. Zaista, naša želja je da svi doprinosimo jačanju i napretku naše domovine, da obezbijedimo prosperitet mladim ljudima kroz stalni progres, i proces u EU i NATO“, kazao je Fazlić.

Edita Zgrčo, učenica drugog razreda BPK i jedna je od učesnica današnjeg takmičenja i kulturno – zabavnog programa koja na najljepši način pokazuje ljubav prema domovini – znanjem.

Svim svojim srcem i dušom trebamo doprinijeti našoj domovini i da dokažemo da je volimo kroz znanje i učenje“, kazala je Edita.

Haris Alihodžić, direktor Perzijsko – bosanskog koledža kazao je da je ovo jedinstven način obilježavanja Dana državnosti BiH.

Imamo takmičare iz cijele BiH. Učenici se takmiče u znanju, razvijamo patriotizam prema BiH, razmjenjujemo iskustva i to zapravo i jeste glavni cilj manifestacije. Učenici su se jako trudili i zadovoljni smo današnjom organizacijom i posjetom“, kazao je Alihodžić.

Svake godine, učenici PBK nastoje da kroz brojne školske sekcije 25. novembar učine svečanim kako to dolikuje našoj domovini. „Znanjem gradi „BiH“ je projekat koji je započeo davne 2000. godine. Tokom dugog niza godina kroz ovu školu prošlo je nekoliko hiljada učenika, te nekoliko stotina njihovih pratilaca – direktora, pedagoga, nastavnika i roditelja. Svake godine na takmičenju učestvuje oko 150 učenika iz preko 25 škola iz cijele BiH. Ovakvim programom za Dan državnosti, generacije što dolaze uče o svojoj zemlji, i na taj način usađuje im se ljubav prema domovini.

izvor: Općina Ilijaš

5dd7cfaec76ad 5dd7cfe508e71 5dd7d0d784aaf 5dd7d0ea97366 5dd7d0f872a27 5dd7d10516a7c 5dd7d10c93b13 5dd7d0cc2ef70

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.