Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš (FOTO) *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Tradicionalno, 9. juni obilježava se kao Dan nestalih osoba općine Ilijaš, te je danas na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih osoba održana manifestacija pod nazivom: “Govorite, šutnja je bol duše” kojoj su prisustvovale porodice nestalih, porodice šehida i poginulih boraca, zvaničnici vlasti, učenici osnovnih škola s područja općine Ilijaš te brojni građani.

Prošlo je više od dvije decenije od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko 7000 nestalih osoba. U našem gradu se još 46 osoba vode kao nestale, a 30 sugrađana iz Bioče, Luke i Kadarića je pronađeno u grobnici na brdu Žerovanj.

Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja nestalih, koja na svojim plećima nosi pogled komšije koji joj odvodi dijete u bezdan, drhtaj srca i uma na svaku zvonjavu telefona, tužioce, svjedoke, osuđene i neosuđene krivce, svojom šutnjom pozvala je prisutne da se pridruže u njenoj borbi. Majka koja dvadeset sedam godina nosi breme najstrašnije sudbine koja je ikad mogla zadesiti jednu majku.

5cfcf79e01f81

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća OV Ilijaš, Alma Omerović, koja je kazala kako je posebno raduje što su djeca prisustvovala ovom obilježavanju, jer ako oni ne budu učili lekcije na ovom mjestu, a tamo u obrazovnim ustanovama nije im omogućeno, zaista će se zaboraviti i ponovo će se desiti. Omerović je istakla, da im se ne smije oprostiti ni zaboraviti što su učinili.

5cfcf7fc20174

Munira Subašić, predsjednica Udruženja- Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” je kazala da zna šta je bol, šta je tuga i da joj je drago što su djeca prisustvovala ovom obilježavanju, jer ne smiju dozvoliti da ih zaborav ubije.

5cfcf842ef38b

Polaznici vrtića Ilijaš u pratnji učenika ilijaških osnovnih škola položili su 30 bijelih ruža na Centralno spomen obilježje. Udruženje porodica nestalih Općine Vogošća, Udruženje žena Podrinja, koje djele sudbinu sa Ilijašanima, od istog zločinca, s istom namjerom i ciljem, a to je nestanak Bošnjaka i Bosne, danas su također prisustvovale manifestaciji.

5cfcf893546de

Na kraju manifestacije cvijeće su položili brojni zvaničnici, a nakon polaganja cvijeća prisutni su se prigodnom protestnom šetnjom uputili kroz Ilijaš, koji su predvodili mališani iz sportskih klubova Ilijaš.

Potom su organizovanim prijevozom krenuli prema brdu Žerovanj, gdje se prisutnima obratio vijećnik  Muhamed Handžić te istakao važnost ovog datuma. Napomenuo je da se iz godine u godinu gubi trag sjećenja na ove datume te poručio da ne smijemo zaboraviti i da svoju djecu i unučad trebamo podsjećati i učiti o događajima kao što su ovi kako bi znali da je počinjen zločin koji nikada ne smijemo zaboraviti.

5cfcf99f24492

Na brdu Žerovanj prisutni su bili i aktivisti Mreže mladih općine Ilijaš kao i više desetina građana koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.

Tevhid će biti proučen iza akšam nazama u džamiji u Starom Ilijašu.

5cfcfb3470a9e 5cfcfb3edd047 5cfcfb4f370c0 5cfcfb5da81f6 5cfcfb7027c79 5cfcfba005fd1 5cfcfbab8237b 5cfcfbb6eb6cb

Ostale fotografije pogledajte na našoj Facebook Stranici klikom OVDJE.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.