Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

Ovo spomen-obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenoj djeci tokom najduže i najnehumanije opsade jednog grada. Danas bi bili roditelji nove generacije sarajevske djece. Danas bi bili obrazovani ljudi i aktivni učesnici i graditelji svoga grada Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je gradonačelnik Skaka.

Istakao je da ovo mjesto vječnog pomena i znak očuvanja kolektivnog sjećanja na jednu kosmičku tragediju koja se dogodila na kraju 20. stoljeća. “Svjedoči o bezumnom pokušaju da se ubije duh grada koji je od svog postanka uvijek bio posvećen zajedničkom životu”, poručio je Skaka.

Pored predstavnika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS.

Ubijanje djece opkoljenog Sarajeva nezaboravna je i neizlječiva rana na duši grada Sarajeva. Naša je moralna dužnost i obaveza da se prisjećamo ove bolne uspomene kroz učenje novih generacija o značaju kulture sjećanja. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se zlo koje se desilo Sarajevu više ikada ponovi“, izjavio je Komšić.

Vlada Kantona Sarajevo je 5. septembra prošle godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Zbog pandemije koronavirusa, za Dan sjećanja na ubijenu djecu, planirane prigodne manifestacije se ne mogu održati.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.