Obilježen Evropski dan doniranja organa *Arhiva

"Doniranje i transplantacija organa spašava ljudske živote", poruka je koja je istaknuta danas u Sarajevu gdje je ispred Katedrale obilježen Evropski dan doniranja i transplantacije organa.

Info: Aktivni članci 622, Arhivirani članci 4683

Dan doniranja organa, kako je kazala direktorica Centra za transplantacijsku medicinu FBiH Lada Sarajlić, uspostavilo je Vijeće Evrope još prije 19 godina s ciljem da se potaknu debate i daju informacije javnosti o značaju doniranja organa. Istovremeno je to, kao je dodala, prilika da se izrazi zahvalnost svim onim porodicama koje su u trenucima kada su gubili svoje najbliže imali snage i pokazali veliku plamenitost da daju odobrenje za doniranje organa.

“Federalno ministarstvo zdravstva preko Centra za transplantacijsku medicinu koji je sastavni dio Ministarstva ima određene aktivnosti, odnosno obaveze i mi vodimo federalnu listu čekanja za organe pojedinačno, za bubreg, jetru i srce. Trenutno na listi čekanja za bubreg je 209 pacijenta, za jetru 14, a za srce devet pacijanta. To su brojevi koji su varijabilni i liste čekanja se ažuriraju što već dovoljno govori o ozbiljnosti. Veoma je malo onih koji su spremni da doniraju organe umrlih osoba”, kazala je Sarajlić.

Po njenim riječima, zakonom koji tretira transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji je u parlamantarnoj proceduri, predviđen je tzv. predpostvljeni pristanak. Sarajlić je dodala da iskustva evropskih zemalja koje imaju u svom zakonu predpostavljeni pristanak pokazuju da je daleko veći broj donora u tim zemljama nego u zemljama u kojima postoji tzv. informirani pristanak.

5bd5b0c0e87de

Obilježavanje evropskog dana darivanja organa i tkiva organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i Donorska mreža Kantona Sarajevo.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i predsjednica Donorske mreže KS Halima Resić je izjavila da je ovo prilika za građane da se putem promotivnih materijala, ali i u neposrednom razgovoru sa zdravstvenim radnicima, kao i samim pacijentima, upoznaju o svim informacijama i činjenicama vezanim za donorstvo i transplantaciju organa u svrhu liječenja.

Po njenim riječima, u BiH trenutno oko tri hiljade pacijenata ide na dijalizu, od koji se čak oko dvije hiljade dijalizira u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cjelosti se vratiti svakodnevnom načinu života.

U BiH, kako je istaknuto, veliki je broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetre, gušterače i drugih organa jedina nada da dobiju normalan život.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.