Obilježena 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru *Arhiva

Novac za izgradnju je prikupljen kreditom Svjetske banke te donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske

BiHVideo

Uz zvuk sirene za opću opasnost i skokom bez aplauza, koji je izveo član Kluba skakača u vodu “Mostari” Admir Delić, danas je tačno u 10.16 sati obilježena 25. godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta.

Tako su i ove godine mostarski osnovci, njih na stotine, simbolično, bacili ljiljane u rijeku Neretvu, a obilježavanju rušenja jedne od najljepših ćuprija na svijetu, pogođene tenkovskim granatama HVO-a, prisustvovali su brojni građani.

Mi iz kluba svake godine, evo 25. put, obilježavamo tužnu godišnjicu, najcrnji dan u historiji Mostara, bez politike i bez govora, kako bismo skrenuli pažnju cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikad, nigdje i nikome ne dogodi – izjavio je Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu “Mostari”.

Vijest o rušenju Starog mosta, tada mladi borac Armije RBiH, Saša Đermanović dočekao je u sobi Ratne bolnice, jer je bio ranjen.

– Došli su momci s linije i rekli mi da je Stari srušen. Pomislio sam: Dokle ide ljudsko ludilo? Obuzeo me bijes, najprije, pa tuga, ne mogu opisati te osjećaje… Ali, drago mi je da se ova godišnjica ne zaboravlja i ne smije se zaboraviti, pogotovo, drago mi je što vidim u ovolikom broju male Mostarce – kazao je on.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju od 1557. do 1566. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari most uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Radovi na obnovi ovog dragulja koštali su 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju je prikupljen kreditom Svjetske banke te donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.

Autor članka je Redakcija sa 119 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.