BiH

Obilježena godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 17. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, javlja Andolu Agency.

PROMO

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovale porodice žrtava, kao i članice različitih udruženja.

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je nekadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Memorijalni centar se sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su ukopani posmrtni ostaci više od 6.600 žrtava genocida.

Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.

Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulutaora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine. Danas su u ovom objektu postavljene izložbe kao što su Spomen soba, multimedijalna soba i dokumentacioni centar, prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i na domaćim sudovima.

Posjetioci glavnog izložbenog kompleksa mogu slušati svjedočenja, gledati filmske instalacije, pregledati materijalne dokaze i pristupiti sudskim dokumentima vezanim za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Povezani članci

Back to top button