Obilježena peta godišnjica obnove Podružnice HKD Napredak u Ilijašu *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

U novom sjedištu u Ilijašu je 26. oktobra 2018. godine upriličeno prigodno obilježavanje pete godišnjice obnovljene Podružnice HKD Napredak Ilijaš. Prigodnoj svečanosti i druženju je prisustvovalo 30-ak članova i prijatelja HKD Napredak Ilijaš. Članovima i gostima su se tim povodom obratili v.d. presjedateljice Upravnog odbora i Podružnice g-đa Marioneta Ilić Jureta, kao i predsjednik Nadzornog odbora g-din Vinko Matić, a o 95-togodišnjoj povjesti Podružnice HKD Napredak na ovom prostoru govorio je donedavni predsjednik UO i ove podružnice g-din Iljko Barić.

Pored ostaloga je istaknuo da je podružnica HKD Napredak Čemerno-Srednje-Semizovac prvotno bila formirana davne 1923. godine na Taračin Dolu u katoličkoj župi Čemerno koja teritorijalno većim dijelom pripada Općini Ilijaš. Funkcionirala je dvadesetak godina, do početka Drugoga svjetskog rata. Poslije rata nije obnavljala svoj rad, jer je HKD Napredak, kao i druge srodne društvene organizacije i udruge, odlukom Vlade NRBiH 1949. bio zabranjen.

Nakon pedeset godina i promjene društvene klime na ovim prostorima, Središnja uprava u Sarajevu i HKD Napredak se kao Društvo 1990. obnavlja, a postupno i pojedine njegove podružnice, kako u BiH, tako i RH, te širom Evrope, SAD, Kanadi…

-Naša Podružnica Ilijaš je to, nakon temeljitih priprema Inicijativnog odbora, učinila na osnivačkoj-obnoviteljskoj skupštini 12. oktobra2013. godine u Ljubini, saopćeno je iz HKD Napredak Ilijaš.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.