Obilježena peta godišnjica obnove Podružnice HKD Napredak u Ilijašu *Arhiva

Ilijaš

U novom sjedištu u Ilijašu je 26. oktobra 2018. godine upriličeno prigodno obilježavanje pete godišnjice obnovljene Podružnice HKD Napredak Ilijaš. Prigodnoj svečanosti i druženju je prisustvovalo 30-ak članova i prijatelja HKD Napredak Ilijaš. Članovima i gostima su se tim povodom obratili v.d. presjedateljice Upravnog odbora i Podružnice g-đa Marioneta Ilić Jureta, kao i predsjednik Nadzornog odbora g-din Vinko Matić, a o 95-togodišnjoj povjesti Podružnice HKD Napredak na ovom prostoru govorio je donedavni predsjednik UO i ove podružnice g-din Iljko Barić.

Pored ostaloga je istaknuo da je podružnica HKD Napredak Čemerno-Srednje-Semizovac prvotno bila formirana davne 1923. godine na Taračin Dolu u katoličkoj župi Čemerno koja teritorijalno većim dijelom pripada Općini Ilijaš. Funkcionirala je dvadesetak godina, do početka Drugoga svjetskog rata. Poslije rata nije obnavljala svoj rad, jer je HKD Napredak, kao i druge srodne društvene organizacije i udruge, odlukom Vlade NRBiH 1949. bio zabranjen.

Nakon pedeset godina i promjene društvene klime na ovim prostorima, Središnja uprava u Sarajevu i HKD Napredak se kao Društvo 1990. obnavlja, a postupno i pojedine njegove podružnice, kako u BiH, tako i RH, te širom Evrope, SAD, Kanadi…

-Naša Podružnica Ilijaš je to, nakon temeljitih priprema Inicijativnog odbora, učinila na osnivačkoj-obnoviteljskoj skupštini 12. oktobra2013. godine u Ljubini, saopćeno je iz HKD Napredak Ilijaš.

TAGOVI:
/
Autor članka je Redakcija sa 142 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.