Objavljeni javni pozivi braniocima za pomoć u liječenju i troškove sufinansiranja dženaza/sahrana pripadnika branilačke populacije *Arhiva

BiH

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata objavilo je javne pozive za dodjele pomoći u liječenju u 2019. godini i jednokratnih novčanih iznosa za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika branilačke populacije.

Za pomoć u liječenju boraca u ovoj godini Federalno ministarstvo je obezbijedilo 1,5 miliona KM, a za sufinansiranje troškova dženaza i sahrana pripadnika branilačke populacije 400.000 KM.

Pravo na ostvarivanje pomoći u liječenju imaju pripadnici branilačke populacije (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi porodice šehida i poginulih branilaca, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebnih za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja. Posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar, a zahtjevi mogu biti podneseni do 31. oktobra 2019. godine.

Sufinansiranja troškova sahrana/dženaza odnosi se slučajeve kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu drugog državnog organa, institucije ili pravne osobe. Zbog povećanog broja zahtjeva u prošloj godini, Federalno ministarstvo je povećalo iznos sredstava za ove namjene, a zahtjevi  mogu biti podneseni zaključno sa 31.12.2019. godine.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih budžetskih sredstava u toku godine, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2019. godine u skladu s javnim pozivom.

Prijava za dodjelu sredstava podnosi se na obrascima koji je moguće preuzeti na web stranici (http://www.fmbi.gov.ba) ili u prostorijama pisarnice Federalnog ministarstva, kao i u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Javni poziv 1:
1_ JAVNI POZIV TRANSFER POMOĆ U LIJEČENJU 2019 GODINA
1A Obrazac zahtjeva Transfer za liječenje 2019

Javni poziv 2:
2 JAVNI POZIV TRANSFER TROŠKOVI SAHRANA-DŽENAZA U 2019 GODINI
2 A Obrazac apl formular Transfer sahrane-dženaze 2019 godina(1)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.