Objavljeni javni pozivi braniocima za pomoć u liječenju i troškove sufinansiranja dženaza/sahrana pripadnika branilačke populacije *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata objavilo je javne pozive za dodjele pomoći u liječenju u 2019. godini i jednokratnih novčanih iznosa za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika branilačke populacije.

Za pomoć u liječenju boraca u ovoj godini Federalno ministarstvo je obezbijedilo 1,5 miliona KM, a za sufinansiranje troškova dženaza i sahrana pripadnika branilačke populacije 400.000 KM.

Pravo na ostvarivanje pomoći u liječenju imaju pripadnici branilačke populacije (ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji, članovi porodice šehida i poginulih branilaca, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebnih za pojedinačno liječenje i hitnost slučaja. Posebne kriterije za raspodjelu donosi federalni ministar, a zahtjevi mogu biti podneseni do 31. oktobra 2019. godine.

Sufinansiranja troškova sahrana/dženaza odnosi se slučajeve kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu drugog državnog organa, institucije ili pravne osobe. Zbog povećanog broja zahtjeva u prošloj godini, Federalno ministarstvo je povećalo iznos sredstava za ove namjene, a zahtjevi  mogu biti podneseni zaključno sa 31.12.2019. godine.

Sredstva će biti dodjeljivana mjesečno u visini 1/12 raspoloživih budžetskih sredstava u toku godine, a na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u toku 2019. godine u skladu s javnim pozivom.

Prijava za dodjelu sredstava podnosi se na obrascima koji je moguće preuzeti na web stranici (http://www.fmbi.gov.ba) ili u prostorijama pisarnice Federalnog ministarstva, kao i u grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Javni poziv 1:
1_ JAVNI POZIV TRANSFER POMOĆ U LIJEČENJU 2019 GODINA
1A Obrazac zahtjeva Transfer za liječenje 2019

Javni poziv 2:
2 JAVNI POZIV TRANSFER TROŠKOVI SAHRANA-DŽENAZA U 2019 GODINI
2 A Obrazac apl formular Transfer sahrane-dženaze 2019 godina(1)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.