Očišćena jedna od najvećih divljih deponija na obali rijeke Bosne u Donjoj Luci *Arhiva

Info: Aktivni članci 574, Arhivirani članci 4439

Iako smo u nekoliko navrata pisali o divljim deponijama i drugim problemima odlaganja otpada a sve na zahtjev građana, konačno smo dočekali da se uradi nešto po tom pitanju.

Naime u Donjoj Luci na samoj obali rijeke Bosne nalazila se jedna od divljih deponija koja je danas očišćena, a realizovana je od strane udruženja “AMEKO” koje se inače bavi ekološkim pitanjima, zaštitom sredine i životne okoline. Iduće sedmice Općina Ilijaš planira  postavljanje betonskih gabinjona kako bi se spriječilo dalje odlaganje otpada na mnogima dobro poznatu lokaciju.

Iz udruženja AMEKO Ilijaš  apeluju na lokalno stanovništvo da ne bacaju i ne istresaju komunalni otpad a posebno kabasti otpad na javnu površinu van kontejnera i kanti.

Takođe, apelujemo na lokalno stanovništvo da u svojoj lokalnoj zajednici  prijave sve divlje deponije članovima Savjeta mjesne zajednice.

Podsjećamo da je do jula ove godine na području Federacije BiH evidentirano 1.426 “divljih deponija” na kojima je deponovano oko 5,5 miliona metara kubnih otpada, uključujući i otpad animalnog porijekla, a od čega je 90 posto takvih lokaliteta i dalje aktivno.

Fotka prije i poslije čišćenja.

5d14a6af633095da1bdca10724

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.