Od 1. februara nema ni penzija ni plata. *Arhiva

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Ako u narednih šest dana ne bude usvojen budžet Federacije za ovu godinu, zajedno s finansijskim planovima vanbudžetskih fondova, od 1. februara neće se moći isplaćivati penzije za više od 416.000 penzionera niti plaće za više od 7.200 uposlenih, piše Avaz.

Sve oči uprte su u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji je posljednja stepenica za usvajanje budžeta, ali zakazivanju sjednice tog doma nema ni naznake.

Uprkos realnoj opasnosti da stane isplata penzija, plaća, ali i invalidnina, poticaja i ostalih davanja iz budžeta, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ne oglašava se niti odgovara na brojne pozive, makar da pojasni šta se čeka.

Budžet ili odluka o privremenom finansiranju moraju biti usvojeni do kraja mjeseca, a ako se to ne desi, prvi na udaru su penzioneri. Da bi penzije bile isplaćene 5. u mjesecu, trebaju biti obračunate do 1. u mjesecu, a to se ne može uraditi dok Dom naroda ne usvoji budžet FBiH i Finansijski plan Zavoda PIO.

Stoga je ovaj zavod, kako su rekli, suočen sa situacijom da će morati kršiti ili Zakon o budžetu, u slučaju da isplati penzije, ili Zakon o PIO, u slučaju da ih ne isplati 5. u mjesecu.

– Zavod će se naći u vrlo nezahvalnoj situaciji i nadamo se da do nje neće doći – rekli su iz Zavoda PIO, dodavši da bi isplata penzija, ako ne bude usvojen budžet, bila nezakonita.

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, istakao je da će neusvajanje budžeta dići na noge i 7.200 zaposlenih.

– Svi imaju svoje obaveze, plaćaju kredite, režije. Bez usvojenog budžeta nastat će blokada u isplati i mi ćemo onda donijeti odluke da li da se ide u štrajk, u protest – upozorio je Kurtović.

Dodao je da će uputiti dopis Bradari, a vjerovatno će od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) u krajnjem slučaju tražiti da donese odluku i proglasi budžet FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.