Od danas u funkciji e-Matičar za izdavanje dokumenata u Srebrenici *Arhiva

Na ovaj način, Opštinska uprava Srebrenica želi omogućiti građanima da na što lakši način dobiju svoja dokumenta.

Info: Aktivni članci 480, Arhivirani članci 3594

Danas je u Srebrenici pokrenuta aplikacija e-Matičar za izdavanje dokumenata elektronskim putem, na adresu stanovanja.

Opštinska uprava Srebrenica u saradnji sa Misijom OSCE u BiH, kancelarija u Srebrenici  pokrenula je inicijativu za izradu elektronske aplikacione forme e-Matičar koja pored Srebrenice obuhvata i Matični ured Skelani.

„Aplikacija je izrađena za osobe koje svoje matične knjige vode u Srebrenici, a odnosni se na elektronski podnesak za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige umrlih, izvoda iz matične knjige vjenčanih i uvjerenja o državljanstvu“, objašnjava Emir Hajdarbegović IT, Network & Web Administrator koji je izradio ovu aplikaciju.

On kaže da se popunjavanjem aplikacione forme e-Matičar na službenoj interent stranici Opštinske uprave Srebrenica, osobe koje svoje matične knjige vode u Srebrenici imaju mogućnost poručiti domaći ili međunarodni izvod, te nakon provjere o postojanosti osobe u matičnim knjigama matičnog ureda Opštinske uprave Srebrenica i nakon dostavljanja dokaza o plaćanju administrativne takse uplaćene od strane naručioca za željeni izvod, dokument se dostavlja na poštansku adresu u Bosni i Hercegovini ili inostranstvu.

Već nekoliko godina Opština Srebrenica uvela je mogućnost da građani koji žive širom svijeta mogu dobiti neka od dokumenata putem pošte, na zahtjev preko mejl adese kaže načelnik odjeljenja za Opštu upravu Opštine Srebrenica, Sadmir Nukić.

„Na XVIII redovnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica usvojena je odluka o izmjeni i dopuni Odluke o administrativnim taksama gdje odlučeno da se aplikacija e-Matičar može koristiti za izdavanje navedenih dokumenata, a predviđena je i taksa kojom se pokrivaju troškovi slanja u bilo koju državu gdje podnosioc zahtjeva danas živi“, kaže Nukić.

U ovom procesu bitno je istaći da korisnici usluge e-Matičar imaju u vidu da brzina kojom će dobiti traženi obrazac ili obrasce na navedenu poštansku adresu ne zavisi od Opštinske uprave Srebrenica, te da se shodno Zakonu o zaštiti ličnih podataka Opština Srebrenica se obavezuje na čuvanje ličnih podataka za osobe koje koriste uslugu e-Matičar.

Na ovaj način, Opštinska uprava Srebrenica želi omogućiti građanima da na što lakši način dobiju svoja dokumenta.

tekst: eSrebrenica

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.