Od jutros ne može da se diše širom FBiH: Vazduh nezdrav u 5 gradova *Arhiva

Info: Aktivni članci 556, Arhivirani članci 4683

U pet gradova u BiH zrak je jutros okarakteriziran kao nezdrav, a najlošija situcija je u Goraždu, gdje je indeks kvaliteta zraka 174, u Sarajevu 168, Ilijašu 166, Kaknju 163, te Zenici 156.

Zbog toga je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba sa bolestima srca i dišnih organa, poput astme, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

U Tuzli je indeks kvaliteta zraka 60,te je okarakterisan kao umjereno zagađen, dok je u Lukavcu i Jajcu kvalitet zraka dobar.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav, a više od 300 se opisuje kao opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet-stranici prikupljeni su s mjernih stanica zvaničnih u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.