Od narednog mjeseca popuštanje restriktivnih mjera u FBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 616, Arhivirani članci 4683

Tokom obraćanja Federalnog kriznog štaba u 12 sati zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija/financija Jelka Milićević javnosti će obrazložiti utvrđeni rebalans Proračuna FBiH za 2020. godinu. Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je govorio o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19, a sekretar Federalnog ministarstva pravde Ajša Softić pojasnit će utvrđeni Prijedlog zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Na početku obraćanja član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je iznio podatak da je u 24 sata 549 osoba testirano od čega je 18 pozitivno, znači da imamo potvrđen Covid-19 kod ukupno 681 osobe, a ukupni broj testiranja je 8.473

I dalje je u HNK najviše oboljelih – 215, TK 82, KS 90 i ZDK 81.

69 osoba je hospitalizitano, a devetero je na respiratoru. 84 osobe su se oporavile. 28 potvrđenih smrtnih slučajeva, gdje je 19 preminulih bilo u dobi preko 65 godina.

Rađene su analize gdje su uzete u obzir određene zemlje Evrope i pratilo se da je 20. dana od 100 slučajeva u svim zemljama je došlo do velikog rasta, dok je BiH ostala u linearnom rastu. Oboljevanje na 100.000 stanovnika je 28, a u RS 36,17 stanovnika.

Ponovljeno je da nismo imali veliki udar, a cilj je da u narednom mjesecu popuste mjere. Postoji bojazan da ako se ne budemo pridržavali mjera može doći do drugog ‘udara’.

Uskoro opširnije.

ilijas.net/federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.