Od septembra se uvodi praksa “jedan predmet jedan udžbenik”? *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Od školske 2019/2020. u KS-u će za svaki predmet u upotrebi biti jedan udžbenik. Odabrani udžbenik će biti u upotrebi najmanje četiri godine. U Ministarstvu za obrazovanje objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje zakona o udžbenicima u KS-u činjenica da se u osnovnim i srednjim školama u KS-u koriste udžbenici koji se nalaze na spisku odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, donesenom od Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

– Na tom spisku je za određene nastavne predmete odobreno četiri, pet ili šest udžbenika. Na početku svake školske godine stvara se zabuna, kako kod roditelja i učenika, tako i kod nastavnika. Trenutna praksa u školama u KS-u je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu sa ovog spiska, naveli su u Ministarstvu za obrazovanje KS-a.

U Ministarstvu napominju kako se roditelji na ovaj način nepotrebno izlažu finansijskim izdacima, jer su primorani kupovati/nabavljati udžbenike koje preporuči predmetni nastavnik.

– Roditelji često žele i prije početka školske godine da nabave udžbenike, ali su prisiljeni da odgađaju kupovinu do početka školske godine i dobijanja informacija koje su udžbenici preporučili predmetni nastavnici. Zato je Ministarstvo odlučilo pokrenuti aktivnosti na donošenju zakona o udžbenicima u KS-u kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Zakonom o udžbenicima u KS-u je predviđeno da će Ministarstvo odobriti za svaki predmet i za svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika po ostvarenim bodovima, uz obavezu da prvorangirani udžbenik isključivo bude u upotrebi. Drugorangirani udžbenik bi eventualno mogao biti u upotrebi, ako se uoče materijalne greške u odobrenom udžbeniku, ako je izdavač neovlašteno promijenio dio teksta ili ako je bez odluke ministra za obrazovanje promijenjena cijena udžbenika. Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika, naglasili su u Ministarstvu za obrazovanje.

Rangiranje udžbenika se vrši u skladu sa brojem osvojenih bodova od recenzenata, a u slučaju da su dva udžbenika ocijenjena istim brojem bodova, prednost ima onaj udžbenik sa većim brojem najviših ocjena.

– Stručni tim recenzenata čine jedan univerzitetski nastavnik sa najmanje pet godina iskustva, dva nastavnika predmetne nastave sa najmanje sedam godina radnog iskustva u osnovnoj ili srednjoj školi i jedan pedagog ili psiholog. Dakle, značajno radno iskustvo recenzenata bi trebalo osigurati odabir najboljeg udžbenika. Uposlenici Ministarstva i PPZ-a ne mogu biti autori udžbenika, dodaju u Ministarstvu za obrazovanje.

Odabrani udžbenik će biti u primjeni četiri godine, a onda se, nakon četiri godine, svi nastavnici izjašnjavaju o kvaliteti i prikladnosti udžbenika.

Prikladnim za upotrebu u nastavnom procesu smatraju se udžbenici za koje se izjasni najmanje 60 posto nastavnika. Na ovaj način će se obezbijediti rad sa najkvalitetnijim i udžbenikom koji je najpogodniji za učenike.

– Ministarstvo za obrazovanje KS-a donosi odluku o cijeni udžbenika, na osnovu mišljenja komisije od pet članova, koju čine dva stručnjaka iz oblasti i područja štamparstva i izdavaštva, dva stručnjaka iz oblasti odgoja i obrazovanja i jedan član iz područja zaštite tržišnog natjecanja. Prije donošenja konačne odluke, prijedlog cijene udžbenika se dostavlja na mišljenje udruženju izdavača i udruženju vijeća roditelja, iako ta mišljenja nisu obavezujuća, pojasnili su iz Ministarstva naglasivši da će se federalni spisak koristiti do formiranja i donošenja kantonalnog.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.