Od septembra se uvodi praksa “jedan predmet jedan udžbenik”? *Arhiva

Aktivni članci 663, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Od školske 2019/2020. u KS-u će za svaki predmet u upotrebi biti jedan udžbenik. Odabrani udžbenik će biti u upotrebi najmanje četiri godine. U Ministarstvu za obrazovanje objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje zakona o udžbenicima u KS-u činjenica da se u osnovnim i srednjim školama u KS-u koriste udžbenici koji se nalaze na spisku odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, donesenom od Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

– Na tom spisku je za određene nastavne predmete odobreno četiri, pet ili šest udžbenika. Na početku svake školske godine stvara se zabuna, kako kod roditelja i učenika, tako i kod nastavnika. Trenutna praksa u školama u KS-u je da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu sa ovog spiska, naveli su u Ministarstvu za obrazovanje KS-a.

U Ministarstvu napominju kako se roditelji na ovaj način nepotrebno izlažu finansijskim izdacima, jer su primorani kupovati/nabavljati udžbenike koje preporuči predmetni nastavnik.

– Roditelji često žele i prije početka školske godine da nabave udžbenike, ali su prisiljeni da odgađaju kupovinu do početka školske godine i dobijanja informacija koje su udžbenici preporučili predmetni nastavnici. Zato je Ministarstvo odlučilo pokrenuti aktivnosti na donošenju zakona o udžbenicima u KS-u kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Zakonom o udžbenicima u KS-u je predviđeno da će Ministarstvo odobriti za svaki predmet i za svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika po ostvarenim bodovima, uz obavezu da prvorangirani udžbenik isključivo bude u upotrebi. Drugorangirani udžbenik bi eventualno mogao biti u upotrebi, ako se uoče materijalne greške u odobrenom udžbeniku, ako je izdavač neovlašteno promijenio dio teksta ili ako je bez odluke ministra za obrazovanje promijenjena cijena udžbenika. Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika, naglasili su u Ministarstvu za obrazovanje.

Rangiranje udžbenika se vrši u skladu sa brojem osvojenih bodova od recenzenata, a u slučaju da su dva udžbenika ocijenjena istim brojem bodova, prednost ima onaj udžbenik sa većim brojem najviših ocjena.

– Stručni tim recenzenata čine jedan univerzitetski nastavnik sa najmanje pet godina iskustva, dva nastavnika predmetne nastave sa najmanje sedam godina radnog iskustva u osnovnoj ili srednjoj školi i jedan pedagog ili psiholog. Dakle, značajno radno iskustvo recenzenata bi trebalo osigurati odabir najboljeg udžbenika. Uposlenici Ministarstva i PPZ-a ne mogu biti autori udžbenika, dodaju u Ministarstvu za obrazovanje.

Odabrani udžbenik će biti u primjeni četiri godine, a onda se, nakon četiri godine, svi nastavnici izjašnjavaju o kvaliteti i prikladnosti udžbenika.

Prikladnim za upotrebu u nastavnom procesu smatraju se udžbenici za koje se izjasni najmanje 60 posto nastavnika. Na ovaj način će se obezbijediti rad sa najkvalitetnijim i udžbenikom koji je najpogodniji za učenike.

– Ministarstvo za obrazovanje KS-a donosi odluku o cijeni udžbenika, na osnovu mišljenja komisije od pet članova, koju čine dva stručnjaka iz oblasti i područja štamparstva i izdavaštva, dva stručnjaka iz oblasti odgoja i obrazovanja i jedan član iz područja zaštite tržišnog natjecanja. Prije donošenja konačne odluke, prijedlog cijene udžbenika se dostavlja na mišljenje udruženju izdavača i udruženju vijeća roditelja, iako ta mišljenja nisu obavezujuća, pojasnili su iz Ministarstva naglasivši da će se federalni spisak koristiti do formiranja i donošenja kantonalnog.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.